Karanteeni vai lock down

Tilanne on edennyt siihen pisteeseen, että yllättäen kaksi evakuointilentoa pääsi lähtemään tänään, ei tosin armeijan, vaan Philippine Airlinesin toimesta ( ja lasku mennee eri maiden lähetystöille), ja neljä asiakastamme pääsi mukaan siihen kyytiin. Se on hyvä, sillä nämä neljä olivat niitä, jotka halusivat pois, muut ovat tyytyneet tilanteeseen, tai todenneet että tällä hetkellä on nyt parempi täällä kuin muualla. Saarelta lähteneillä on nyt seuraava haaste edessään, päästä mukaan jollekin kansainväliselle lennolle. Hieman on epäselvyyttä siitä, saako kaduilla liikkua vai ei. Vielä pari päivää sitten keskustelu koski sitä saako surffata vai ei. Tämän päivän show on koskenut eri barangaiden (kylien) myöntämiä liikkumislupia. Ihmisiä pyydettiin tulemaan kylätaloille niitä hakemaan, paitsi eiku ai niin, ei saanutkaan kokoontua, hitsi täällä 30 ihmistä…Ja toinen ongelma on ollut koko päivän kestävä sähkökatkos, joka on vaikeuttanut ylimääräisten lupien printtaamista, josta tuli aiheellista koska toiset haalivat liikaa lupia. Esimerkiksi Surfing Carabaon luvat oli ottanut joku, jolla ei ollut mitään tekemistä meidän kanssamme. Hämmennystä on myös aiheuttanut se, että toisilla lukee lukee luvassa voimassaoloaika ja toisilla ei, sekä se, kuinka monta ihmistä saa matkustaa yhdellä moottoripyörällä. On myös epäselvyyttä siitä, saako käydä töissä vai ei. Me olemme jumissa Salvacionissa, joten Hanna, Opaw ja uusi paikallinen managerimme Gillian ovat puikoissa Malinaossa, ja ovat hoitaneet hienosti kaiken! Huomenna olisi tarkoitus päästä käymään, mutta ensin pitää selvittää millaisia lupia tarvitaan, että päästään kaikista kylistä läpi matkalla. Meidän pitää luultavasti pystyä todistamaan että asumme Salvacionissa mutta bisnes on Malinaossa.

Tänään myös paikalliset terveysviranomaiset kävivät meillä selvittämässä asiakkaidemme tilanteen ja se oli hyvä, eli meillä ei ollut yhtään PUM:a (person under monitoring, eli käytännössä viimeisen 14 päivän aikana tartunta-aleella oleskelleet) eikä PUI:ta ( person under investigation, sama mutta oireilla). Tällä hetkellä meillä ei siis Siargaolla ole virallisesti yhtään tartuntatapausta, mutta tähän toki pitää suhtautua varauksella, sillä lähin paikka missä asian voi luotettavasti testata on Manila… Kankaisia hengityssuojaimia myydään vilkkaasti, kun kaikki kynnelle kykenevät ovat alkaneet ommella niitä, luultavasti vanhoista t-paidoista ( Tällläisista suojista varoitellaan muualla maailmassa, mutta täällä ainoastaan ulospäin näkyviin keinoihin luotetaan) ja kun ulkomaalaisena liikut kadulla, ihmiset laittavat käden, tai t-paidan suun eteen, koska moni luulee että ulkomaalaiset automaattisesti ovat viruksen kantajia. Ja luonnollisesti sosiaalinen media vilisee rukouksia, raportointia mystisistä pilvimuodostelmista sekä erilaisia luonnonlääkkeitä ja pillereitä, jotka ennen paransivat vain syövän ja ientulehduksen, nyt myös koronaviruksen!

(Tänään ei tule kuvia, sillä niiden lataaminen ei onnistu...)

#Siargao #matkustaminen

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT