Ensimmäinen rakennusviikko


Viimeksi kirjoitin että rakennusprojektin piti alkaa viime viikon keskiviikkona. Ei alkanut. Olin ainoa henkilö joka oli paikalla rakennustyömaalla. Siitä alkoi rakennusmiesten etsiminen. En kuitenkaan löytänyt heitä vaan he löysivät minut sillä yksi rakennusmiehistä tuli seuraavana päivänä paikalle ja kertoi että eivät aloittaneet eilen. Kerroin olevani erittäin hyvin selvillä siitä että aloitus ei tapahtunut eilen. Erilaisten selittelyiden jälkeen sovittiin seuraavaksi aloituspäiväksi tämän viikon maanantai.

Ennen rakennusmiehien saapumista tuli asiaa takapihan naapurille. Olimme kysyneet häneltä luvan siihen että voimmeko tuoda rakennustarvikkeita hänen metsässä kulkevaa ”tietä” pitkin. Herra antoi luvan. Sunnuntaina tuli ensimmäinen lasti tarvikkeita tontille. Ja sen jälkeen takapihan herra kielsi tiensä käytön koska en ollut maksanut siitä hänelle. Olin itse saaren toisella puolella auttamassa Animal Health day- tapahtumassa kun sain viestin respan Christianlta- tavaroita ei voida tuoda kun takapihan herra kielsi tien käytön ja on vihainen kun et ole maksanut.

En ymmärtänyt mistä on kyse mutta jotenkin asia oli ratkaistava. Laitoin maanantaina aamulla puutarhurin asialle ja selvisi että takapihan herra haluaa 25.000 php (n. 450eur) siitä kun käytämme hänen tietään. Summa on täysin älytön tyhjän tontin läpi ajamisesta, matkaa ehkä 50m, mutta en halua että rakennustarvikkeet kannetaan etupihan kautta joten tyydyin ratkaisuun. Päätöksestä tehtiin kirjallinen sopimus jonka kylän kapteeni vahvisti omalla allekirjoituksellaan.

Seuraavan maanantain ongelma oli tavarantoimittaja. Olin seuraavassa Animal Health Day- tapahtumassa kun sain viestin rakennustyömaalta että jos et maksa tarvikkeita nyt niin ne viedään pois ja työt jäävät kesken. Kyseessä oli vasta toinen rakennuspäivä. Olen aikaisemmin ostanut kaikki rakennustarvikkeet samasta paikasta ja olemme toimineet siten että maksan laskun joka toinen viikko. Miehet hakevat mitä tarvitsevat eikä minun tarvitse jokaisen naulan takia ajaa maksamaan laskua. Ajoin työmaalle ihmettelemään että mikä nyt on vikana. Keskustelin kuljettajan kanssa joka soitti pomolleen ja sovimme että laskun maksaminen joka toinen viikko sopii mainiosti. Tiistaina tulee viesti että tavarantoimittaja haluaa maksun nyt heti. Juuri eilen sovittiin että maksan joka toinen viikko. Ajoin heidän myymälään palaveriin jossa oli paikalla omistaja, ja hänen vaimonsa joka hoitaa laskutuksen. Palaveri pidettiin perunakellaria muistuttavassa ahtaassa kolossa. Vaimo ei sanonut sanakaan vaan tuijotti umpimielisesti papereitaan eikä vastannut puhutellessa. Mies on pahoillaan ja sanoo, että vaimo haluaa rahat nyt. Ensimmäinen toimitus oli arvoltaan n. 4000 eur ja pystyn nostamaan paikallisesta automaatista enintään 850eur / päivä. He eivät tietenkään hyväksy pankkikorttia tai pankin kautta maksamista koska heillä ei ole pankkitiliä.

En edelleenkään tiedä mihin vaimo tarvitsi rahat mutta jouduin poistumaan palaverista ilman ratkaisua. Palattuani työmaalle keskustelin asiasta työnjohtajan kanssa ja hän kertoi että hän pystyy siirtämään rahat panttilainaamon kautta heti rakennusliikkeen rouvalle. Näin tehtiin ja työt pääsivät jatkumaan ja minä maksan aikanaan takaisin työnjohtajalle.

Myös muita synkkiä pilviä on näkyvissä rakentamisen horisontissa. Edellisessä postauksessa kertomani sekopäinen rakennuslupa menettely on saanut seuralaisia. Nyt on ollaan vaatimassa STP (sewer treatment plant) eli jonkinlaista jäteveden puhdistamoa mutta ongelma on se että sellainen pitäisi rakentaa kunnan toimesta mutta kukaan ei tiedä tarkoitetaanko että minun tulee maksaa siitä jotain vai rakentaa oma. Toinen murheenkryyni on sähkölaitos. Heidän mielestään meidän pitäisi päivittää sähkölinja. Se on ihan validi toive mutta samalla meidän tulisi hankkia transformer (olisiko suomeksi jonkinlainen kondensaattori tai muuntaja). Eikä senkään hankkiminen olisi mahdoton tehtävä mutta sähkölaitos, kaupungin insinööri ja DENR (ympäristövirasto) ovat erimieltä minkälainen kyseisen muuntajan tulisi olla. Sellainen muuntaja jonka sähkölaitos suostuu asentamaan ei kelpaa kaupungille, ja jos vielä kelpaisi kaupungille niin sitten pitäisi hakea muutos ympäristölupaan. Luvan saamiseen meni melkein kolme vuotta aikaa joten en usko että muutos tulee yhtään sen nopeammin. Ja jokaiseen vaiheeseen tarvitaan jonkinlainen kallis kaveri tekemään raportti jota kukaan ei lue, ja joka pitää notaarilla hyväksyttää. Hyvällä tuurilla mitään näistä ei tulla tarvitsemaan ja huonolla tuurilla kaikki tarvitaan.

Helkutin vaikea tilanne jos sähkölaitokselta sanotaan että nyt menee sähköt poikki jos että tilaa sitä muuntajaa. Sitten kaupunki ei anna kytkeä sitä kun se heidän mielestään laiton ja jos kytket saat sakot. Eikä ympäristövirasto anna lupaa koska se on kaupungin mielestä laiton ja jos kytket ilman lupaa saat sakot. Kuten lukijat ymmärtävät viimeistään tässä vaiheessa että kyse ei ole oikein tekemisestä vaan siitä että virastot saavat rahaa ”lupien erikoismiesten” järjestäessä asiat kuntoon. Itse näihin ei pysty ja vaikka ei pystyisi eivät ne mene läpi ilman" lupien erikoismiesten" käsittelyä. Joka tapauksessa rakentaminen on lähtenyt käyntiin vauhdilla, ja käynnissä lieneekin niin sanottu ”ensimmäisen viikon ihme”.

Samat raudan taittelu-pisteet kuin ennenkin

Toisen päivän jälkeen

Tikkuja tikkuja

Ja lisää tikkuja

#Siargao #rakentaminen #resort

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT