Vapaaehtoisena eläinklinikalla


Hanna on ollut meillä hoitamassa Surfing Carabaon vastuullisinta tehtävää eli koirienhoitajana meidän poissa ollessa. Alla Hannan kirjoitus Animal Health daystä jossa hän oli vapaaehtoisen. -Lee-

Puppy Puddle järjesti yhteistyössä Philippine Pet Birth Control Center -yhdistyksen kanssa seitsemännen Animal Health Dayn Siargaon saarella helmikuun lopussa.Tällä kertaa kahdessa päivässä iskettiin kolmeen eri lokaatioon: ensin koko päivän tapahtuma General Lunassa, ja sitten

toinen päivä jaettuna aamupäivään San Isidrossa ja iltapäivään Pacificon surffikylässä.

Ensimmäinen vaihe tällaisen tapahtuman järjestämisessä syrjäisellä trooppisella saarella on tapahtuman mainostaminen. Facebookilla pystyy nykyään tavoittamaan jo nuoremman, ytimessä asuvan väestön, mutta useissa paikallisten kodeissa ei ole sähköä tai juoksevaa vettä. Tietääkseni

saarella ei myöskään julkaista mitään sanomalehtiä, joten tehokkain taktiikka on levittää julisteita paikkoihin joissa oletamme paikallisten ne näkevän. Klinikkaa edeltävänä päivänä jaoimme myös flyereita useamman vapaaehtoisen voimin General Lunan alueella muistuttamassa asukkaita

tapahtumasta.

Upean aurinkoinen ja paahtavan kuuma aamu koitti, ja lääkärit ja vapaaehtoiset kokoontuivat rantabulevardin avoimelle lavalle, joka meille oli koripallohallin ollessa varattu järjestynyt. Aamulla teimme vielä tehoiskun bulevardia ympäröiville kaduille ja kävimme käytännössä hakemassa ihmisiä koirineen kotoa. Pian aamukahdeksan jälkeen ensimmäiset asiakkaat saapuivat paikalle, ja siitä lähtien heitä tasaisena jonona. Ennen puolta päivää jono oli pitkä, ja muutamat luovuttivat paikkansa kuuman päivän uuvuttamana.

Ensimmäinen tehtäväni oli rekisteröidä asiakkaita heidän saapuessaan vastaanotolle. Kirjasimme ylös eläimen nimen, sukupuolen ja iän, sekä asiakkaan nimen ja asuinpaikan. Muutamat toivat

eläimensä ainoastaan rabiesrokotteelle, joita riitti noin neljällekymmenelle ensimmäiselle. Tällä hetkellä on mahdotonta tarjota niitä kaikille, sillä tämä rokote on kallis.

Philippine Pet Birth Control Centerin eläinlääkärit ovat klinikkamme todellisia sankareita. He työskentelivät lähes tauotta kuumassa kastroiden ensimmäisenä päivä 112 eläintä! Yksi lääkäri antaa eläimelle nukutuspiikin vapaaehtoisen avustuksella, ja kymmenessä sekunnissa taintunut eläin on pyödällä karvojen ajelua ja leikkauskohdan desifiointia varten. Eläin siirretään leikkauspöydälle, jossa kaksi muuta lääkäriä suorittavat operaation ihailtavalla nopeudella. Heidän käyttämänsä tekniikka erityisesti naaraille on hyvin hienovarainen ja vaatii vain pienen viillon vasempaan kylkeen, mikä takaa nopean toipumisen.

Leikkauspöydältä eläimet siirretään heräämöalueelle, jossa ryhmä meitä vapaahetoisia hoiti jälkitoimenpiteet; leikkaushaavan viimeinen desifionti sekä antibiootti- ja tulehduksenestoruiskeet auttamaan toipumisessa. Kapipotilaille annoimme myös injektion hillitsemään iho-ongelmia. Useimmille tatuoimme pienen S kirjaimen korvalehteen merkiksi kastroinnista.

Eläimet palautuivat nukutuksesta vaihtelevaa tahtia. Koirat alkoivat liikehtiä noin 10-30 minuuttia leikkauksen jälkeen, kun taas kissoilla saattoi mennä useampikin tunti. Etsimme omistajat koirien lähelle heti kun heräily alkoi tapahtua, sillä oman ihmisen läsnäolo auttaa rauhoittamaan tokkuraisia eläimiä. Herätessään useimmat näyttivät hölmistyneeltä, toiset ulisivat lohduttomasti, toiset singahtivat samantien jaloilleen ja yrittivät pinkoa karkuun, ja toiset taas alkoivat heiluttaa häntää ja hymyillä euforisesti.

Oli sydäntälämmittävää seurata omistajien hellyyttä eläimiään kohtaan. Päivän yleinen tunnelma oli ilo ja kiitollisuus tapahtumaa kohtaan, sillä jokainen uusi pentue perheille tietää lisää suita ruokittavaksi. Leikkaaminen myös rauhoittaa uroskoiria ja auttaa niitä pysymään pihapiirissä tehden niistä parempia vahtikoiria, ja antaa naaraskoirille rauhan kiimaisten uroksien hyökkäyksiltä. Toistuvat raskaudet heikentävät naaraskoirien terveyttä, ja koska eläinlääkärillä suoritettu kastrointileikkaus vaatii noin puolet saaren keskikuukausipalkasta, on se mahdotonta monille paikallisille. Yleensäkin ihmisillä on lemmikkieläinten hoitoon hyvin erilaiset valmiudet ja

tietotaito länsimaihin verrattuna, sillä saaren ensimmäinen eläinlääkärin vastaanotto on ollut toiminnassa vasta alle vuoden.

Ensimmäisen päivän klinikka oli suunniteltu jatkumaan klo 5 saakka, sillä illaksi tila oli varattu kristillisen saarnaus/musiikkitapahtuman käyttöön. Iltapäivän lähestyessä listalla oli kuitenkin vielä yli kaksikymmentä eläintä, joten leiri oli pakko muuttaa lavan taakse nurmikolle. Aurinko laski ja

kristillisen tapahtuman papin saarnatessa operoimme viimeiset eläimet muutaman lampun ja puhelimen soihtujen avustuksella. Pyöreän 12 tunnin rupeaman jälkeen klinikka pakattiin kasaan seuraavan päivän pohjoisen seikkailua varten.

Toisena päivänä homma rullasi jo rutiinilla, ja ensimmäisen klinikan 38 koiraa operoitiin käden käänteessä ennen lounasaikaa. Iltapäiväksi siirryimme Pacificoon, jossa operaatio huipentui rantakoirien ratsiaan; otimme skootterit alle läheiselle rannalle josta nappasimme mukaan muutaman ystävällisen rantakoiran operaatiota varten. Olimme positiivisesti yllättyneitä että sana

klinikasta oli kiirinyt, ja leikkasimme 40 eläintä Pacificossa.

Kuten Aasiassa yleensäkin, Siargaolla on todella paljon koiria. Hihnoja ja kaulapantoja ei käytetä, vaan koirat juoksevat vapaana tiellä, ja onnettomuuksia sattuu paljon. Kulttuuriin ei kuulu koirien ruokkiminen koiran ruoalla, vaan useimmiten lemmikit syövät ruoantähteitä perheen aterioiden jälkeen. Siksi on tavallista nähdä hyvin laihoja ja huonokuntoisia koiria. Useimmilla on myös pahoja iho-ongelmia, kuten kirppuja, punkkeja ja loisia. Yleinen ihotauti on myös kapi eli syyhypunkki, joka iskee koiriin joilla on jo valmiiksi matala vastustuskyky. Tämä iholoinen tuottaa koiralle tuskallista kutinaa, ja pahaksi päästessään muuttaa ihon kuivaksi, paksuksi ja täysin

karvattomaksi.

Kapi on helppo hoitaa yleensä 4 viikon mittaisella rokotehoidolla. Kaisa, Alex ja muut Puppy Puddle vapaaehtoiset bongailevat aina huonokuntoisia koiria katujen varsilta ja rannoilta. Tavoitettuamme omistajat lisäämme koirat viikottaisille kapi kierroksille, jossa käymme paikallisten kotona antamassa injektion ja kunnollista koiranruokaa sairastuneille eläimille. Kotikonstiksi suosittelemme myös kookosöljykylpyjä joka tukahduttaa iholoiset, mieluummin kuin koiran moottoriöljyllä valelemista, jota joskus myös näkee tapahtuvan...

Puppy Puddle tekee todella arvokasta työtä saaren eläinpopulaation kontrolloimisessa. 190 koiran kastroiminen viimeisimmällä klinikalla voi karkeasti arvioiden tarkoittaa lähes tuhannen ei-toivotun pennun syntymän estämistä, mikä taas tarkoittaa vähemmän sairaita ja huonokuntoisia eläimiä. Seuraava klinikka on suunnitteilla huhtikuuksi. Järjestön toiminta pyörii lahjoitusten ja sponsoroiden voimin. Jos haluat tietää lisää Puppy Puddle Siargaon toiminnasta, tsekkaa facebook ja instagram tilit!

Hanna

General Lunan rantabulevardin klinikaltamme oli upeat näkymät.

Potilas sisäänkirjautumassa

Madalyn, enkeli joka sponsoroi tämänkertaisen klinikan. Aina matkustaessaan hän ottaa yhteyttä

paikallisiin hyväntekeväisyysjärjestöihin ja on auttanut järjestämään samanlaisen klinikan aiemmin esimerkiksi matkallaan Meksikossa.

Leikkausalueen valmistelu nukutetulle eläimelle

Tämä toipilas sai myös manikyyrin nukkuessaan.

Hoito-ohjeet, antibioottitabletit ja koiranruokapussi tarjottiin myös ilmaiseksi omistajille operaation jälkeen.

#Siargao #eläimet #eläinlääkäri #koirat

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT