Siargaolle Surffaamaan


Kuten monet ystävistäni, olin haaveillut jo vuosikausia Kaakkois-Aasiaan matkustamisesta. Innokkaana eurooppalaisena surffaajana unelma auringosta, palmupuista, kirkkaasta vedestä ja märkäpuvun tarpeettomuudesta kyti pitkään. Pää pyörällä kävin läpi eri vaihtoehtoja. Bali, tai jokin muu Indonesian saari? Thaimaa? Entäpä Sri Lanka tai Australia! Lopulta kohtalo puuttui peliin ja yhteisten tuttujen kautta sain vinkin Siargaosta ja Surfing Carabaosta. Yksi Google haku ja olin myyty - tämä oli juuri se vähemmän tunnettu paratiisisaari jonne minun oli tarkoitus päätyä.

Lisää asiaa tutkittuani kävi selväksi, että yli 7 000:sta Philippiinien saaresta juuri Siargao on kiistatta maan surffikeskittymä. Sen tunnetuin spotti Cloud 9 on maailmankuulu täydellisistä barreleista yhdistettynä vaarallisen matalaan riuttapohjaan. Viimestään Condé Nast Traveler Reader’s Award Maailman Paras Saari -tittelin voittaminen vuonna 2018 sinetöi Siargaon suosion myös muiden kuin surffaajien lomakohteena.

Malinaon rannan veneitä

Vaikka vegaaniburgeria syödessä tai full moon bileiden pauheessa ei uskoisi, turismi saarella on vielä uudehko käsite. Pari kolme vuotta sitten tieverkosto kattoi vain murto-osan nykyisestä, sähkökatkot olivat päivittäinen ilmentymä ja luotettavan wifin löytäminen mahdotonta. Resortteja ja majataloja nousee yhä kiihtyvään tahtiin ja maan neliöhinta kohoaa vauhdilla. Siitäkin huolimatta aika on vielä otollinen monenlaisille matkaajille; saarelta löytyy jo kaikenlaisia mukavuuksia sushista joogaan länsimaalaiseen makuun, mutta eksyttyäsi pääkadulta saaren sisäosaan löydät itsesi pian tiheästä viidakosta jossa paikalliset kyntävät maata vesipuhvelein tai pesevät pyykkejään käsin.

Surffausta voi harrastaa Siargaossa suurimman osan vuodesta; kausi kestää noin syyskuusta toukokuuhun Tyynen valtameren tarjoillessa maailmanluokan aaltoja saaren rantaviivalle. Aloittelijoille ja hieman edistyneemmille surffaajille olosuhteet ovat otolliset etenkin syys-loka sekä maalis-toukokuussa. Keskitalvi marraskuusta helmikuuhun on normaalisti suuren swellin aikaa, mikä takaa haastetta kokeneemmille surffareille, mutta tällöin on varauduttava myös sadekauden kosteisiin olosuhteisiin.

Talisia surf spot

[Surffausta kristallin kirkkaassa vedessä. Rannalle päästyäsi paikallinen herra kapuaa kätevästi kookospalmuun ja noutaa sinulle raikkaan juoman.]

Useimmat aallot Siargaolla murtuvat riuttapohjan päällä, joten hiekkarantoihin tottuneena kristallin kirkas vesi ja terävä pohja oli kuumottava yhdistelmä ensimmäisenä surffipäivänä. Paikallisen oppaan palkkaaminen pariksi päiväksi on erittäin hyvä sijoitus, sillä vinkit uusille spoteille ovat kullanarvoisia. Kiinnostuneille esimakua saaren spoteista löytyy esimerkiksi näistä linkeistä: https://www.surfsiargao.com/siargao-surf-spot-overview https://www.soultribebeachretreat.com/blog/bestsurfsiargao

Tarjolla on monia erilaisia aaltoja niin rannalla kuin ulkona merellä lähellä General Lunan turismialuetta, kuten myös saaren pohjoisosassa. Off shore spoteille kulkee venekyydityksiä jotka on mahdollista vuokrata privaattikäyttöön tai odottaa rannassa muita matkustajia ja jakaa kulut.

Saarella kulkemiseen ehdoton suositus on lautatelineellä varustettu skootteri tai moottoripyörä, jolla lepopäivinä voi myös tutustua saaren moniin nähtävyyksiin. Tunnetumpia näistä ovat Magpupungkon kallioaltaat, Sugba Lagoon, Sohoton luola, läheiset Naked Island, Guyam ja Daku saaret, tai Del Carmenin Mangrovepuu muodostelmat. Autovuokraus on myös mahdollista mutta sangen harvinaista. Ilman omaa skootteria matkanteko sujuu paikallisten habal habal (katettu moottoripyörä) tai tricycle taksien kyydillä.

[Tie rannalle on usein kapea polku viidakossa, joka sadekaudella muuttuu isoksi joeksi. Moottoripyörä+surffilauta -yhdistelmän ajaminen rannalle on jo sinällään kokemus!]

Surffauksen lisäksi saarella on mahdollista kokea ympäröivä luonto monin eri tavoin, esimerkiksi sukeltaen, snorklaten tai meloen. Saarelta löytyy myös useampi, toinen toistaan upeampi ulkoilma joogastudio, kuten myös crossfitsali ja wake boarding puisto aktiivilomailijoille. Juhlaväkeä miellyttää tieto siitä, että rommi on halpaa ja saaren monet ravintolat takaavat mahdollisuuden tanssia varpaat hiekassa livemusiikin säestämänä lähes viikon jokaisena iltana.

[Surfing Carabaolla nämä kaverit toivottavat sinut tervetulleeksi, ja vievät sinut mielellään aamukävellylle ihailemaan auringonnousua.]

Siargao on todellinen surffihelmi Kaakkois Aasian sykkeessä. Kaikki tapaamani matkaajat ovat pitäneet saarta yhtenä reissunsa parhaimmista pysäkeistä, ja jopa riemuinneet kun paluulento saarelta lykkääntyi huonon sään tai moottorivian takia. Paikallisten ystävällisyys ja aitous, rento surffitunnelma, ympäröivä koskematon luonto ja laadukkaat aallot luovat täydelliset olosuhteet onnistuneeseen surffilomaan.

Hanna

[Kirjoittaja on innokas surffaaja ensimmäisellä Aasian matkallaan. Tätä ennen kokemusta on kertynyt lähinnä Englannin ja Marokon aalloista.]

#Siargao #filippiinit

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT