Marvin, Gandalf ja Elvis


On taas suoritettu erinnäisiä pelastusoperaatioita. Koska koirat tulevat kiimaan samoihin aikoihin, ne myös synnyttävät pennut samoihin aikoihin. Viime aikoina on näkynyt useita huonokuntoisia pentuja teiden varsilla. Pennun, tai minkä tahansa koiran pelastaminen riippuu usein siitä onko mitään mahdollisuutta saada sitä kiinni. Joskus ne ovat niin pelokkaita, että se on kertakaikkiaan mahdotonta. Ruualla pystyy usein saamaan luottamuksen, koska yleensä huonokuntoiset koirat ovat aliravittuja ja todella nälkäisiä. Joskus joutuu käymään useamman kerran viemässä ruokaa, kunnes koira alkaa yhdistää sinut ruokaan ja tulee lähemmäs. Silloin yleensä sen voi houkutella ruuan avulla häkkiin.

Viikko sitten olin tulossa koirakierrokselta ja näin Malinaossa kadulla pienen, rotanpoikasta muistuttavan, laihan ja kapisen pennun kadulla yrittämässä syödä liiskaantunutta sammakkoa. Pieni kyselykierros vahvisti sen mitä koiran ulkomuodostakin jos saattoi päätellä, sillä ei ollut kotia eikä omistajaa. Pysähdyin, mutta pentu livahti karkuun. Kun tulin kotiin, Lee alkoi puhua samasta pennusta ja otimme mukaan hieman vastustamatonta (ja hitsin kallista) Pedigree penturuokaa, jota aina pidämme hieman varastossa, ja lähdimme katsomaan josko saisimme sen napattua. Pentu nukkui läheisellä rakennustyömaalla ja tuntui aika rauhalliselta. Penturuoka toimi jälleen, ja sitä maistettuaan pentu oli helposti mukaan otettavissa. Kiedoimme sen pyyhkeeseen ja se törötti siinä ihan tyytyväisenä, kun ajelimme kohti eläinklinikkaa. Klinikalla Doc Rachelle punnitsi sen, antoi matolääkkeen ja teki yleistarkastuksen. Demodektisen kapin lisäksi sillä ei tuntunut olevan muuta ongelmaa kuin aliravitsemus joten tyyppi jäi sinne hoitoon. Nimekseen se sai Gandalf ja painoa sillä oli 1,2 kiloa. Ikä arvioksi tuli noin kaksi kuukautta. Väriä on vaikea vielä sanoa, sillä karvaa on niin vähän.

Eilen Surigaosta tultuamme Lee oli menossa kylille mutta palasikin hädissään takaisin sanoen, että matkan varrella oli todella huonossa kunnossa oleva koira. Olimme tuonkin mustan pennun nähneet jo kerran, mutta se karkasi talojen väliin silloin, eikä kukaan tuntunut tietävän siitä mitään. Nyt se oli kuitenkin todella kurjassa kunnossa. Sen linkutti yhtä jalkaa eikä oikeastaan pysynyt oikein enää pystyssä. Aluksi se oli todella peloissaan, rääkäisi kun siihen yritti koskea. Sitten ruoka teki taas tehtävänsä. Ensin näytti siltä että se ei jaksa enää edes syödä. Sitten se yhtäkkiä alkoi vedellä kioskista ostettua lihasäilykettä hyvällä halulla. Kun Lee nosti sen ylös pyyhkeen kanssa, se pelästyi jälleen, mutta rauhoittui todella nopeasti sylissä. Ja taas mentiin kohti klinikkaa. Koko matkan se tuijotti minua hämmentyneenä, mutta tuntui ihan rennolta sylissä. Suoraan sanottuna emme tienneet mikä koiran kohtaloksi tulisi, mutta Doc Rachellen tutkittua sen, hän sanoi että ongelmat olivat taas niitä tyypillisiä: kapi, aliravitsemus, anemia, sekä kohonneet tulehdusarvot, jotka johtuivat tulehtuneesta nivelestä ja kapin aiheuttamista ihotulehduksista. Tyyppi nimettiin Marviniksi (Marvin Gayen mukaan) ja sekin jäi toipumaan klinikalle.

Iloinen uutinen oli se, että Marvinin tiimikaveri Elvis, musta pentu joka löydettiin samalla tavalla heinäkuussa ja parantui, leikattiin ja rokotettiin, sai vihdoin uuden kodin! Sen adoptoi paikallinen rouva Strawberry Homestay-nimiseen majapaikkaan.

Suurin ongelmamme tällä hetkellä on näiden koirien sijoittaminen. Meille ei oikein voi enää tuoda, kun koiria on jo viisi. Tällä hetkellä ne ovat hoidon ajan eläinlääkärissä, mutta siellä on tilanpuute ja tietysti he ottavat siitä myös maksun, joskin meille he antavat tuntuvan alennuksen. Joskus ongelmana on myös se, että ennen kuin pennut ovat saaneet rokotussuojan, ne ovat alttiina sairauksille, ja klinikalla luonnollisesti on paljon sairaita koiria. Onneksi Surigao Pet Doctors ja Doc Rachelle tekevät silti kanssamme mieletöntä yhteistyötä, ja yrittävät aina parhaansa mukaan pitää huolta näistä reppanoista. Kun koirat tulevat hieman parempaan kuntoon, yritämme saada ne adoptoitua, ja se on taas sitten oma taistelunsa.

Gandalf ensimmäisen kylvyn jälkeen.

Gandalfilla ei ole vielä paljoa karvoja mutta yleensä ne alkavat kasvaa nopeasti kun lääkitys aloitetaan.

Gandalf on vielä lääkäriasemalla.

Marvin saa ensiapua Doc Rachellelta ja on vielä hieman pelokas.

Marvin lääkäriin tuotaessa.

Nyt jo hieman paremmassa kunnossa myös kastroitu viimeisimmällä klinikalla. Nyt Marv jo heiluttaa häntää ja on luottavainen.


Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT