Henkilöstöpolitiikkaa


Siargaolla on hurja työvoiman tarve tällä hetkellä. Uusia yrityksiä avataan viikoittain, ja luonnollisesti niihin tarvitaan ihmisiä töihin. Parhaat työntekijät toivotetaan avosylin vastaan joskus heitä edes tapaamatta, ja saarelle tuleekin paljon väkeä muualta Filippiineiltä etsimään työmahdollisuuksia. Saarelaisten kannalta ongelma on se, että heiltä puuttuu osaamista. Matkailu on niin tuore asia Siargaolla, että kokemusta ei ole ehtinyt kertyä. Toisaalta, nyt Siargaolle tulee todella paljon paluumuuttajia. Perheitä, jotka ovat muuttaneet kymmenen tai viisitoista vuotta sitten Manilaan töiden perässä, koska Siargaolla ei silloin ollut mahdollisuuksia hankkia elantoa, ja heidän lapsensa ovat saaneet usein parempaa koulutusta ja he ovat ehtineet hankkia työkokemusta muualta. Tämä on itseasiassa yksi niitä positiivisiä asioita, joita kehitys tuo mukanaan.

Monelle yrittäjälle täällä henkilöstöasiat ovat yksi suurimpia ongelmia, myös siksi, että usein työntekijät ovat hyvin nopeita käänteissään ja saattavat hävitä kuin tuhka tuuleen parin viikon jälkeen, milloin mistäkin syystä. Me olemme alusta asti olleet hyvin onnekkaita tässä suhteessa. Lähes kaikki työntekijämme jotka palkkasimme alussa ovat edelleen kanssamme. Heistä suurin osa on Malinaon kylästä, olemme aina pitäneet tärkeänä palkata nimenomaan paikallisia vaikka se aina ei olekaan aivan yksinkertaista. Meillä on tällä hetkellä seitsemän täysiaikaista työntekijää ja yksi osa-aikainen. Tällä hetkellä etsimme Khristinalle, Guest managerillemme, assistenttia, eli siis toista työntekijää respaan.

Työnhakija kandidaatteja on todella monenlaisia. On täysin kielitaidottomia paikallisia jotka tulevat hakemaan pyykkärin paikkaa, vaikka etsit asiakaspalvelijaa respaan, on paljon niitä jotka eivät osaa sanoa kuinka kauan aikovat Siargaolla ylipäätään olla, moni tulee hakemaan työpaikkaa siskolleen/ kaverilleen/ äidilleen…

Ehkä koomisin ja samalla -pakko myöntää- ärsyttävin ryhmä ovat varakkaiden filippiinojen lapset, yleensä Manilasta. Saarella tehdyn elokuvan jälkeen Siargao on nyt todella muotia, ja monet tulevat tänne vain hengailemaan. Sitten nämä 20-30 vuotiaat upporikkaat lapsukaiset keksivät että he haluavat töihin koska on coolia hengailla resortissa ja siellä tapaa ulkomaalaisia. Meillä kävi hiljattain tyttö, joka kertoi että hän haki työtä koska hänen kaverinsa olivat sanoneet että hänen pitäisi tehdä jotain muutakin kuin nukkua. Sama tyttö oli entinen balleriina, jolle hänen äitinsä oli ostanut balettistudion valmistujaislahjaksi, mutta häntä ei ollut huvittanut pyörittää sitä, joten hän päätti lähteä Siargaolle hengailemaan. Hänen isänsä omistaa suuren paikallisen laivanvarustamon. Kun sanoimme että me etsimme pitkäaikaista työntekijää, joka osaa tulla ajoissa töihin, hän totesi että ei häntä sitten varmaan kannata palkata.

Ystäväni kertoi myös hakijasta ja joka oli vasta muuttamassa saarelle. Keskustelun päätteeksi tämä kolmekymppinen työnhakija totesi että muuttaa heti kun hänen henkilökohtainen yayansa ( eli lastenhoitajansa) saa pakattua herra työnhakijan tavarat.

Kaisa matkalla hoitamaan henkilöstöasioita...tai jotain...

Henkilöstöasioihin Surfing Carabaossa kuuluu myös henkilöstön koirien huoltaminen. Ate Margien koira Mentos menossa klinikalle. Kuvassa myös Maki ja Smoker ja Doc Rachelle.

Aamun rauhaa ennen henkilöstöhuolia.

#työntekijä #Siargao #resort

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT