Vesi


Aina pitää olla joku projekti käynnissä. Nyt on rakenteilla uusi kaivo. Vanhassa on vettä riittänyt hyvin kuivaan aikaakin mutta sen vedessä on rikintuoksua. Uusi kaivo on niin kaukana kuin mahdollista edellisestä kaivosta ja muutamien koekaivausten jälkeen näyttäisi siltä että uudessa kaivossa ei olisi juurikaan rikintuoksua. Rikinhajua, joka muistuttaa mätää kananmunaa, on hankala täysin välttää. Lähes kaikissa kaivoissa sitä on jonkin verran, joillakin enemmän joillakin ei juuri yhtään. Hajun määrä myös vaihtelee, joinain päivinä se on hyvin voimakas ja joskus on useita kuukausia että sitä ei haista yhtään. Tuoksusta huolimatta vesi on puhdasta eikä siinä ole mitään vikaa.

Viimeisten viikkojen aikana kaivon vesi on meillä ollut normaalia voimakkaampaa ja sen on saanut huomata asiakasarvioissa. Veden tuoksu tuntuu erityisesti haittaavan paikallisia asiakkaita Manilasta ja Cebusta. Heille tuntuu tulevan yllätyksenä että Filippiinit on kehitysmaa ja Siargao on ollut kyseisen maan köyhimpiä alueita. Täällä ei läheskään kaikilla ole juoksevaa vettä. Esimerkiksi suurin osa meidän kylän asukkaista käy peseytymässä yhteisellä kaivolla. Kuivaan aikaan osassa General Lunaa ei kaivoissa ole ollenkaan vettä. Kunnallinen vesi, jos sellainen on jossain saatavilla, on laadultaan vaihtelevaa, välillä keltaista, välillä ei ole painetta ollenkaan ja sen lisäksi veden saatavuutta säännöstellään- sitä ei saa jatkuvasti vaan tiettyyn aikaan päivästä.

Tulevaisuudessa yritämme rakentaa sadeveden keräysjärjestelmän. Vaikka ajatus on hyvin yksinkertainen ei sen toteutus ole kuitenkaan aivan simppeliä. Ensimmäiseksi meidän tulisi vaihtaa nykyinen nipa-katto bitumi- / pelti- / muovikatoksi koska nipasta lähtee punertavaa väriä veteen. Sen lisäksi veden varastointiin tarvitaan riittävästi tilaa. Käytännössä tulisi rakentaa maanalainen uima-allas. Tämän ongelmana on maanjäristykset jotka saattavat halkaista altaan ja talteen kerätty vesi pääsee valumaan ulos. Sadevesi pitäisi pystyä myös pitämään puhtaana levästä varastoinnin aikana.

Sähköverkko on parantunut merkittävästi generaattorin ostamisen jälkeen eikä pitkiä katkoksia ole juurikaan ollut. Vielä on varhaista sanoa että onko kyseessä pysyvä tila vai poikkeus. Sen sijaan verkkoyhteydet ovat muuttuneet entistä surkeammaksi. Mutta onneksi tämä koskee pääasiassa vain Malianoan kylää ja itse General Lunassa yhteydet ovat parantuneet.

-Lee-

Siargao grass

Nurmikkokuljetus

Malinao, Surfing Carabao Beach Houses Beach

Kaisa, Tiikeri ja Pasi

Aurinko nousemassa

#Siargao #Työ #surfingcarabao

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT