Kahden maailman välissä


Vielä hieman pohdintaa loman jälkeen...

Kun palaa Siargaolle loman jälkeen, sitä vaan jotenkin solahtaa takaisin viidakkoelämään. Samaan aikaan Euroopassa vietetty aika on melkein kuin toiselta planeetalta. Vielä muutama päivä sitten istuit suomalaisittain viimeistellyssä ja varustellussa omakotitalossa saunan ja hyvin toimivan suihkun jälkeen juomassa viiniä sohvalla. Mietit katsoisitko elokuvan Netflixistä vai lukisitko kirjaa. Ennen sitä olit käynyt ruokaostoksilla pienen suomalaisen kaupungin supermarketissa, jossa on tarjolla ihan mitä vaan ikinä voi mielesi tehdä (no, ekalla viikolla ei ollut sushiriisiä, voi kyynel..). Luonnollisesti ajoit kauppaan ehjällä ja toimivalla autolla, jossa on ilmastointi ja cd-soitin. Ei kuulosta mitenkään poikkeukselliselta luksuselämältä noin äkkiseltään.

Parin päivän päästä siitä istut kuitenkin filippiiniläisittäin hienossa puolivalmiissa harmaassa tiilitalossa hautajaisissa. Jos talo olisi Suomessa sitä voitaisiin kuvailla kesken jääneeksi tai huumekämpän näköiseksi. Hautajaiset pidetään siinä, koska se on suvun hienoin talo. Huonekaluja ei juuri ole. Sukulaiset istuvat, jostakin tapahtumaa varten vuokratuissa, muovituoleissa sisällä, tai ulkona jos eivät sisään mahdu. Talon seinällä on teipattu paperille printattu iloinen kuva vainajasta hellehatussa. Sen edessä nainen pyjamassa on polvillaan nuhjuisella tyynyllä ja rukoilee monotonisella äänellä vainajan sielun puolesta. Lapset juoksevat ympäriinsä muoviset leikkikonepistoolit kädessä, usein tosi leikitään pelkällä styroksin palalla tai autonrenkaalla. Perhe on juuri saanut laskun sairaalasta. Se vastaa monen ihmisen puolentoista vuoden palkkaa täällä ja vielä pitää kestittää sukulaisia päiväkausia hautajaisissa. Rukoilemisen ja veisaamisen jälkeen tarjotaan snacksejä muovikassista ja lämmintä halpaa rommia. Osa porukasta on varmasti paikalla vain tarjoilun takia, koska ilmainen ruoka on aina kova juttu.

Naapurissa sijaitsevan kylätalon eteen on kasattu joka iltaiseen tapaan tuoleja katsomoksi ja kylätalon ikkunaan asetettu rämiskä televisio, jonka kuva aaltoilee ja värisee. Erilaisia talent-show versioita katsotaan koko ilta.

Kahden maailman välillä elämisessä on se hyvä puoli, että osaa kyllä ihan tosissaan arvostaa asioita joita on elämässä saanut tai onnenpotkuja joita on tapahtunut, kuten vaikka se, että on sattunut syntymään hyvinvointiyhteiskuntaan Suomeen.

#Suomi #Siargao

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT