Miten saarielämä on muuttunut vuodessa vai onko?


Kesätyöläinen teki paluun Siargaon kirkasvetiselle saarelle vuoden tauon jälkeen. Tai tein kyllä lyhyemmän pit-stopin saarielämään tammi-helmikuun vaihteessa ja pääsin nauttimaan taifuunikauden iloista, mutta nyt oli edessä 10 viikkoa tropiikissa. Vuosi sitten sai kuulla joka tuutista lausahdusta ”Siargao’s gonna be next Bali”. Mitä on vuoden aikana tapahtunut ja onko saari lähempänä Balia turismin näkökulmasta.

Saapuessani Sayakin piskuiselle kentälle, kävelin edelleen suoraan pieneen terminaalirakennukseen, johon laukut tulivat ja siitä sitten vain suoraan ulos kohti kyytiä Malinaoon. Ajatus numero 1: ei muutosta. Terminaalin ulkopuolella minut otti vastaan paikallinen tanssiryhmä, joka toivotti ihmiset tervetulleiksi saarelle tanssahdellen paikallisin askelin. Ajatus numero 2: pieni, mutta kiva muutos.

40 minuutin ajomatka Malinaoon oli yhtä kaunis kuin aiemminkin ja liikenne oli rauhallista. Huomasin jälleen jääväni ihailemaan moneen otteeseen palmujen sanoin kuvailematonta määrää. Huomioni kiinnitti myös autotiet -ne olivat paremmassa kunnossa ja niitä oli monin paikoin levennetty. Ajatus numero 3: muutos, mutta hyvä sellainen.

Vihdoin saavuin Malinaoon Surfing Carabaoon ja minua oli vastassa viisi koiraa☺, Lee ja Kaisa ja kolme uutta Beach Kuboa. Ajatus numero 4: joo muutos, mutta ehdottomasti positiivinen –kolme uutta ihanaa majapaikkaa ja yksi suloinen koira Lumi. Paikka näytti samaan aikaan kivan kotoisalta ja vielä hienommalta kuin muistin –oli kivaa olla takaisin. Uudet Beach Kubot ovat upean näköisiä ja maastoutuvat jotenkin kivasti puutarhaan ja palmujen sekaan, vaikka ovatkin aivan rantatien vieressä ja kaikista on suora merinäköala. Uutta oli myös Towel Shop, joka toimii myös respana asiakkaille, jossa paikan uusi manageri Khristina työskentelee. Ajatus numero 5: muutos, mutta tarpeellinen sellainen ehdottomasti.

Lähdin seuraavana päivänä ajelemaan General Lunaan päin ja sain edelleen ajella rauhassa mopoineni päätiellä. Liikenteessä oli kyllä enemmän autoja, rekkoja, mopoja ja tricycklejä, mutta päiväsaikaan liikenne sujui hyvin. Päästyäni GL:ään hymyilin tutuille ruokakapoille, ravintoloille ja hierontapaikoille, mutta valtavasti oli myös tullut uusia tuttavuuksia ravintolapuolella. Ajatus numero 6: ehdottomasti iso muutos, mutta mielestäni hyvä, koska paikallinen ruokakulttuuri ei sinänsä vie kieltä mukanansa. Samana iltana lähdimme illalliselle ja mitä ihmettä?! Traffic jam! Kaikki ihmiset olivat päivällä piiloutuneet jonnekin saaren uumeniin, koska silloin liikenne oli hyvinkin rauhallista, mutta pimeän tultua GL oli herännyt henkiin ja ihmiset ryömineet koloistaan ja lähteneet nauttimaan lämpimästä illasta. Liikenneruuhka oli todellista, mutta pitää muistaa, että vertauskuvana oli tie, jolla sai ajella pitkälti itsekseen –nyt siellä oli muutamia muitakin. Ajatus numero 7: iso muutos, mutta väistämätön ihmismäärän lisääntymisen myötä.

Aallot päättivät pysytellä melko pitkään poissa, mutta pientä kumpua oli tietenkin aina saatavilla, joten lähdin katselemaan surffari aloittelijoiden touhua Tuasoniin ja Cloud 9 –alueelle. Nyt suu loksahti kyllä auki ja pysyi avoinna melko pitkään. Innokkaiden vesipetojen määrä vedessä oli hurja! Tietenkin pitää muistaa, että lähes kaikki olivat vedessä surffiopen kanssa, joten ihmismäärä on tietenkin tupla. Ajatus numero 8: valitettavan iso muutos. Onneksi aina ei näin paljon ollut porukkata vedessä ja edelleen, jos aamuvirkkuna saa itsensä liikkeelle auringon noustessa, saa surffata ylhäisessä yksinäisyydessään tunnin verran.

Uusi manageri Khristina on huippu työntekijä ja hoitaa asiakaskontaktit ammattimaisesti. Asiakkaista puheenollen, viehättää saari yhä enemmän “perinteisiä” lomamatkustajia, joille ehkä jokin muu matkakohde vielä ainakin tällä hetkellä olisi sopivampi. Lisäksi on huomattavissa, että asiakaskunnassa on enemmän luxusta hakevia asiakkaita. Myös useita kertoja viikossa tulee walk-in –asiakkaita kysymään majoitusta. Tätä tapahtui kerran viime kesänä, joten saarella todella kävi kuhina tänä kesänä. Tämän seurauksena on myös huomattavissa, että rantatiellämme on enemmän liikennettä ja valitettavasti joillain mopoilijoilla liian kova tilannenopeus. Ajatus numero 9: muutos asiakaskunnassa.

Viime kesänä minua eniten huoletti, että miten pärjään, jos majapaikassa hajoaa jotain. Huoleni oli turha, koska vain muutaman kerran asiakkaat tulivat sanomaan, ettei suihkusta tule lämmintä vettä. Ne tilanteet sain korjattua vain resettaamalla vedenlämmittimen. Tänä kesänä en siis juuri ajatellut mahdollisia korjaustarpeita ja minulla oli vahva luotto suihkun resettauksesta☺ Noh, 10 viikon saldo “hajoavien asioiden listalla” oli seuraava: 4 suihkunpäätä, 2 käsisuihkua, 2 lavuaarin hanaa, 3 (vai 4) vedenlämmitintä, 1 ilmastointilaite, 1 Beach housen ovet, 1 Beach kubon oven lukko, 1 Beach kubon ulkovalot, 1 vesiputki, 1 katto, 1 kassakaappi, puutarhavalot ja 1 Beach kubon vessan seinä. Kun mietitään, että eletään pienellä saarella, jossa tavaroiden saatavuus ei ole itsestäänselvyys, olin aika ajoin hieman helisemässä. Voin kuitenkin tyytyväisenä sanoa, että saimme kaiken kunnialla korjattua ilman, että se vaikutti asiakkaiden tyytyväisyyteen. Olen todella tyytyväinen itseeni ja Khristiinaan, josta oli minulle suuri apu näissä tilanteissa! Ajatus numero 10: muutos jossain, en tiedä missä vai karman laki?

Paljon mediassa viime aikoina huomiota saanut muovikatastrofi on myös aihe, joka on paljon puhuttanut Siargaolla. Saarelle on perustettu Nature Kids, jotka uusiokäyttävät pehmeää muovia ja tekevät niistä muun muassa säkkituoleja! Lisäksi omin silmin näin muutamana päivänä noin 30 henkilön joukkion, joka keräsi muovijätteitä pois luonnosta. Kyseessä on voittoa tavoittelematon yhdistys nimeltä Sea Movement, joka pyrkii levittämään tietoutta ympäristöasioista ja toteuttaa muun muassa näitä siivouspäiviä. Ajatus numero 11: ISO positiivinen muutos.

Ajelin oleskeluni aikana koko saaren ympäri ja kun ajaa pois GL:n ja Cloud 9 alueelta, niin saa edelleen ajella rauhassa ilman ruuhkia tyhjillä teillä. Turismi ulottuu siis hyvin suppealle alueelle Siargaon saarella ja pohjoisosassa on paljon paikkoja rauhaa hakeville –ja myös Malinao on mielestäni edelleen rauhallinen, vaikka muutama majoitusliike on sillekin seudulle noussut vuodessa. Paikalliset ihmiset ovat yhä super ystävällisiä ja saari on turvallinen oleskella.

Yhteenvetona voisin todeta, että kasvanut turismi on tuonut mukanaan enemmän hyviä kuin huonoja asioita. Lisääntynyt ihmismäärä näkyy pääasiassa ilta-aikaan General Lunassa ja Cloud 9 –alueella sekä suurempana valikoimana majoitus- ja ruokapaikkoja. Samaan aikaan pystyt edelleen ajamaan ilman ruuhkia päiväsaikaan, surffata rauhassa aamutunneilla ja nauttia yksin rannalla hiljaisuudesta. Koen Siargaon edelleen hyvin turismin alkuvaiheessa olevana saarena eikä millään mittakaavassa verrattavissa Baliin.

Jäin kaipaamaan sanoin kuvaamattoman kauniita aamuja, päiviä ja iltoja, uskomattoman kirkasta ja värein loistavaa puhdasta merivettä, palmuja ja kookosvettä, kaikkia viittä koiraa Eeroa, Lumia, Papia, Pasia ja Tikrua; työtilanteita, joista kaikista aina loppujen lopuksi selviää; ystävällisiä ihmisiä, mopolla ajamista, 24h hihattomassa ja sortseissa liikkumista, iltauinteja Eeron (koira☺) kanssa ja tietenkin upeaa Surfing Carabaota. Mutta tiedän, että tulen taas takaisin!

Btw, paljon parjatulta Balilta löytyy myös paljon hyviä asioita ja rauhallisia paikkoja, joihin voi suunnata karkuun ihmispaljoutta. Siellä juuri viikon viettäneenä törmäsin vain kouralliseen ulkomaalaisia lukuun ottamatta yhtä päivää, jolloin kävin moikkaamassa kaveria Canggussa☺

Terveisiä Suomen kiprakasta syyssäästä –mutta on kiva, kun ei tarvitse hikoilla!


Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT