Poistuvia asiakkaita


Toissa viikko oli erikoinen asiakkaiden osalta. Meillä on kohta parin vuoden aikana käynyt monenlaisia asiakkaita, joista suurin osa on palautteiden ja arvosteluiden perusteella ollut tyytyväisiä. Joillakin on ollut huomautettavaa palveluista, sijainnista tai vaikka sateen määrästä. Kuten erästä ranskatarta häiritsi naurava henkilökunta ja espanjalaista pariskuntaa otti päähän vuorovesi. Mutta kaiken kaikkiaan voimme hyvillä mielin että yleensä meillä asiakkaat viihtyvät.

Sitten tuli erikoinen työviikko joka ensiksi toi tullessaan yhdysvaltalaisen pariskunnan. He olivat tehneet varauksen hyvissä ajoin ja heidän oli tarkoitus majoittua yhteen rantabungaloweista. Itse en ollut paikalla kun pariskunta saapui, vaan uusi työntekijämme Kristiina otti heidät vastaan. Kun tulin kaupungilta asioilta, kertoi henkilökunta uusien asiakkaiden lähteneen lounaalle. Heidän palatessaan ilmoitti herra, että paikkamme ei ole turvallinen, ja että hän ei voi ymmärtää miten me olemme voineet saada niin hyvät arvostelut, eihän meillä ei ole edes televisiota. He ilmoittivat muuttavansa välittömästi ulos. Itse emme halua ketään pitää väkisin meillä, eikä siihen velvoita Filippiinien lakikaan. Halusin kuitenkin ihan mielenkiinnosta tietää, että miten herra oli päätynyt alle 10 minuutin oleskelun jälkeen siihen tulokseen, että emme ole turvallinen paikka. Syy on kuulemma siinä että meidän paikkaa ei ole ympäröity muureilla. Ja koska pienellä paratiisisaarella ei ole muuta tekemistä kuin katsella TV:tä, meillä ei voi viihtyä.

Hänestä tuli historiallisesti ensimmäinen asiakkaamme joka lähti heti pois.

Seuraavaksi piti saapua kuuden hengen Filippiiniläis-Sveitsiläinen porukka. Tämän ryhmän vetäjänä toimi nykyisin Sveitsissä asuva, alun perin Siargaolta kotoisin oleva rouva. Ensimmäiseksi hän ilmoitti että etumainen taloista on very basic eikä sitä ole varusteltu riittävän hyvin.

Toisekseen hän oli pettynyt siihen että meillä ei ole ravintolaa (joka tietysti mainitaan varaussivustoilla, mutta kukapa niitä viitsisi lukea...). Harmituksen puolelle meni myös se että emme tarjoa lisävuoteita. Meillä kahden hengen bungalow on kahden hengen bungalow. Ja neljälle hengelle tarkoitettu isompi talo on tarkoitettu neljälle hengelle. Heitä kuitenkin tuli viisi. Paikkamme on myös tarkoitettu vain aikuisille, mutta he saapuivat lasten kanssa.

Lähtöasetelmat olivat heti ensi metreiltä pielessä. Tähän asti olemme joustaneet, jos meille on tullut isoon taloon yksi ylimääräinen ihminen tai jos meiltä on kysytty sopiiko tulla lapsen kanssa. Ketään ei ole kipattu ulos. Tai oikeastaan on. Eräs ryhmä oli varannut neljän hengen talon ja paikalle saapui 13 ihmistä mutta se on toinen tarina.

Rouva oli sangen piikikäs henkilökuntaamme kohtaan ja muutenkin käytös oli kohteliaasti sanottuna kulmikasta. Seuraavana iltana lasten määrä oli kasvanut ja rouva ilmoitti että he lähtevät muualle. Olimme päätöksestä enemmän kuin hyvillään. Kerroin heille että me emme laskuta ensimmäisestä yöstä mitään.

Seuraavana aamuna rouva oli leppynyt ja mutusteli tyytyväisenä tuoreita, juuri poimittuja banaaneja. Hän vahvisti edellisen iltansa päätöksen ja toisti että lähdemme heti aamulla. Myös samaan ryhmään kuuluva rantabungalowissa majoittuva nuoripari ilmoitti lähtevänsä perheen mukana pois. Tämä selvä. Kerroin että kiirettä ei ole, mutta uloskirjautuminen tulisi tehdä ennen klo 11:sta. Laitoin juuri äsken peruutetut päivät takaisin myyntiin ja jäin odottelemaan asiakkaiden poistumista. Jonkin ajan kuluttua rouvan poika tuli kysymään jotain ja samalla kysyin että tarvitsetteko apua laukkujen kuljettamisessa. Kaveri ilmoitti että eivät he ole varmoja lähtevätkö he vai eivät. Ilmoitin että huoneet on jo myyty ja uuden asiakkaat saapuvat iltapäivällä. Poika lupasi palaavansa asiaan hetken kuluttua. Hän palasikin puhelimen kanssa jonka toisessa päässä oli rouva joka ilmoitti että heillä on varaus voimassa vielä kaksi yötä. Tässä kohtaa ilmoitin että olette nyt kertoneet neljä (4) kertaa että lähdette tänä aamuna pois ja huoneet myyty joten oletan teidän poistuvan klo 11 mennessä.

Ryhmä poistui muuten mutta rantabungalowin pariskunta oli jättänyt kaikki tavarat mökkiin ja lähtenyt kiertämään saaria. Onneksi siihen ei ollut tulossa ketään joten ongelma ei ollut muuta kuin ärsyttävä. Illalla myöhään palasi kaikki lähisaaret kiertänyt pariskunta joka oli löytänyt uuden majapaikan ja kaatunut moottoripyörällä. He myös kertoivat että he eivät olisi halunneet lähteä, mutta rouva kertoi että olin heittänyt heidät kaikki ulos. No niin olin, mutta vasta siinä vaiheessa kun olivat ensin itse kertoneet että lähtevät pois ja olimme jo ehtineet myydä huoneet uudestaan.

En kuitenkaan voinut laittaa heitä matkaan verta vuotavalla jalalla, huonolla ajotaidoilla ja skootterilla joka on lastattu kahdella ihmisellä ja isoilla matkalaukuilla. Päädyin majoittamaan heidät ilmaiseksi. Täällä on käynnissä selkeä murros matkailijoiden profiilissa. Aikaisemmin asiakkaistamme merkittävä osa surffasi tai halusi oppia surffaamaan. He myös ymmärsivät paremmin mihin ovat tulossa, pienelle kehittymättömälle saarelle jolla ei ollut muutama vuosi takaperin kunnon teitä. Tällä hetkellä näkyy yhä enemmän hellehattuisia neitejä nauttimassa kombutsaa tai herroja pellavapaidoissaan jotka ovat näreissään siitä, että viini on väärin temperoitu. Pari vuotta sitten täältä ei käytännössä saanut edes viiniä muualta kuin ranskalaisen omistamasta resortista. Paikallisten turistien vääristynyttä kuvaa saaresta muokkaa jokin aika sitten ilmestynyt Siargao- elokuva. Siinä saari esitetään ”Instagram taustana” matkailulle. Tänne tulijoiden olisi syytä ymmärtää että olemme edelleen melko alkeellinen paikka. Tätä kirjoittaessani sähköt ovat olleet poikki kahdeksan tuntia eikä tietoa siitä milloin ne tulevat takaisin. Ehkä kohta, ehkä huomenna.

-Lee-

Tikki-pää Lumi (Kuva: Marco)

#Siargao #filippiinit #Asiakakkaat #Työ #resort

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT