Sähkömiehen seikkailut ja ilmastointiasentajan ihmeet


Keskimääräisesti rakentaminen on edennyt edelleen positiivisessa tahdissa. Viime viikolla kuitenkin tuli viikko takapakkia, kun keskellä kuivaa kautta satoi viikon ajan todella rankasti, eikä töitä pystytty tekemään halutussa tahdissa. Satoi nimittäin rajummin kuin kertaakaan sadekauden aikana. Maa oli niin kosteaa, että pintavesi (pohjavesi) tuli vastaan jo puolen metrin kohdalla. Tästä johtuen septitankkia ei pystytty kaivamaan. Asialla ei olisi muuten mitään kiirettä, mutta olin mennyt myymään uuden kakkosmökin epätoivoisesti majoitusta etsiville hollantilaisille seuraavan viikon tiistaiksi. Eihän rakennuksella voi tulla mitään yllätyksiä ja viivästyksiä, ei ainakaan keskellä kuivaa kautta voi sataa kaatamalla viikkoa... Ensimmäisen mökin kanssa oli ollut samanlainen tilanne joten en näköjään ollut oppinut siitä tapauksesta yhtään mitään.

Tilanne oli kuitenkin se, että kun tämän viikon maanantaina työt pääsivät jatkumaan, meiltä puuttui uudesta mökistä ilmastointi, sähköt, verhot, sohva ja sohvan päälliset, toimiva lukko ovesta, valaistus oli asentamatta, viimeistely maalaus oli tekemättä sekä etupihan puutarha koostui lähinnä rakennus jätteestä. Varausta ei kuitenkaan voi perua 1,5 vuorokautta ennen asiakkaiden saapumista joten mökki oli saatava valmiiksi.

Septitankkia ei voinut edelleenkään rakentaa, koska maa oli edelleen liian märkää. Likavesi päätettiin ohjata takapihalle kaivettuun isoon muovi tynnyriin. Itse kiipeilin katonrajassa asentamassa lamppuja ja vetämässä pihavaloja puutarhan rojujen keskellä. Kookosmies John istutti nurmikkoa sinne minne sitä pystyi laittamaan sekä kaivoi puutarhaan uusi kasveja. Yksi työmiehistä maalasi seiniä. Ompelijalle luvattiin mehevä bonus jos saisi kaikki kankaat valmiiksi ennen tiistai iltapäivää. Toinen ompelija oli saanut verhot valmiiksi ja tankojen asentaminen voitiin aloittaa. Roska-auto oli tulossa iltapäivällä joten päästäisiin siirtämään jätettä pois puutarhan tieltä. Kaikki tuntui sujuvan melko hyvin.

Sitten kuvaan astuivat kaksi sankaria, sähkömies ja ilmastointiasentaja.

Sähkömies oli luvannut tulla tekemään asennukset loppuun edellisenä sunnuntaina. Kaveri olikin paikalla sunnuntai-iltana todetakseen että vedenlämmittimen oikeanlainen töpseli puuttui ja nyt alkaa olemaan liian hämärää, että voisi tehdä asennustöitä koska täällä ei ole sähköjä. Hän lupasi palata asiaan maanantaina aamulla. Kaveri teki muutaman jutun ja sanoi lähtevänsä hankkimaan vedenlämmittimen töpseliä. Mitä helv….!?!? Eikö se pitänyt olla jo hankittuna? Oikean töpselin hankintareissu venähti sen verran pitkäksi että sähkömies ei tullut enää takaisin.

Ilmastointisankari oli käynyt edellisenä perjantaina toteamassa että ilmastoinnin ulkoyksikkö tarvitsee asennusraudat. No niin tarvitsee! Hän on käynyt asentamassa meidän kaikki ilmastoinnit ja joka ikinen niistä tarvinnut asennusraudat. Ei pitäisi olla enää tässä vaiheessa yllätys. Hän lupasi tulla lauantaina aamulla rautojen kanssa takaisin. Ei tullut. Lukuisista kontaktointi yrityksistä huolimatta kaverilta irtosi yksi viesti- tulen huomenna, sunnuntaina aamulla. Ei tullut. Lähdin etsimään ilmastointisankaria ja lopulta kaveri löytyi asuntonsa yläkerrasta piileskelemästä. Jos en olisi tarvinnut niin kipeästi kaverin työpanosta, olisin luultavasti rähjännyt herralla tuomiopäivän pasuunan voimalla. Sen sijaan päädyin maanittelemaan herraa tulemaan huomenna töihin luvaten, että jos homma saadaan maaliin ajoissa niin olisi tarjolla ylimääräinen palkkio.

Maanantaina ilmastointisankari kävi laittamassa yksiköt seinään mutta sitten kuulemma puuttui jotain ja tulisi kohta takaisin. Ei tullut.

Tiistai aamulla sähkömies oli onneksi paikalla, hetken, kunnes taas katosi jonnekin. Talo oli edelleen ilman sähköjä ja asiakkaat olivat tulossa 8 tunnin kuluttua. Ilmastointimies kuitenkin tuli paikalle ja asennus saatiin loppuun. Laitetta ei kuitenkaan päästy testaamaan koska ei ollut sähköjä. Sähkömies tuli iltapäivällä takaisin, pari tuntia ennen asiakkaiden tuloa ja taloon saatiin sähköt ja saatiin todeta että ilmastointi ei toimi.

Tällä välillä olin itse päätynyt sängynpohjalle potemaan kunnon kuumetta. Samaan aikaan kun Kaisa yritti vetää sekopäisellä tahdilla tehtävää rakennusprojektia maaliin, joutui hän myös ottamaan vastaan uusia asiakkaita. Samaan sekamelskaan kirjanpitäjä ilmoitti, että tänään on tultava käymään, oli kuulemma tärkeää asiaa. Tämä tärkeä asia tuli ilmeisesti yllätyksenä eikä siitä voinut tiedottaa edes pari päivää ennen.

Ilmastointi ei toiminut koska oli mennyt ostamaan hienon kortinlukija kytkimen jolla ilmastointi kytkeytyy pois päältä kun huoneesta poistumaan.

Se ei kuitenkaan toiminut joten se päädyttiin lopulta ohittamaan kokonaan.

Viimeinen loppumetrien ongelma oli kylpyhuoneen lattia. Sinne oli pinttynyt perhanan sitkeitä tahroja jotka eivät tuntuneet lähtevät millään pois. Siivoajarouvat kuitenkin saivat lattian puhtaaksi hyvissä ajoin, tuntia ennen asiakkaiden saapumista. Roska-autokin oli hakenut jätteet pois ja John asensi nurmikkoa huimalla vauhdilla. Mökki ei kuitenkaan ollut valmis kun asiakkaat saapuivat. Heidät ohjattiin rannan tuoleihin nauttimaan kookospähkinöitä ja aurinkoa. Ja samalla rakennuksella jatkui raivopäinen työtahti. Tällaiset tilanteet ovat hurjia, välillä pitää käydä rauhallisella naamalla kysymässä asiakkailta että onhan kaikki hyvin ja ilmoittamassa että kohta huoneenne on valmis. Ja heti sen jälkeen pitää juosta rakennukselle repimään asioita nippuun naama irvessä ja hiki hatussa. Asiakkaat eivät joutuneet kuitenkaan odottelemaan pitkään vaan saivat tulla tuliterään siistiin huoneeseen. Asiakkailta tuli ihastelevia huokailuja huoneen hienoudesta joten kaikki siltä osin oli hyvin. Ainoa asia joka edelleen puuttui oli hyttysverkko. Ompelija oli luvannut tehdä sen saman päivän illaksi. Kello 20 oli myös hyttysverkko asennettuna, eikä asiakkailla ollut mitään käsitystä siitä että koko paikka oli täysin kesken muutamaa tuntia ennen heidän saapumistaan. Helkutin hyvin tehty Kaisa!

-Lee-

Kubo 1 ja 2 valmiina. Kuvasta rajattu ulos kolmas vielä kesken oleva mökki

Samat talot

Lisää tuoleja, nyt niitä on kuusi.

#Siargao #rakentaminen #resort #työ #filippiinit

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT