Koirajuttuja: eläinlääkäreitä ja Tiikerikakku


En usko että kenellekään on jäänyt epäselväksi että meille koirat ovat kovin tärkeitä.

Siargao on täynnä koiria, toiset paremmassa ja toiset huonommassa kunnossa. Pentuja syntyy jatkuvalla syötöllä, paikallisilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia kastroida koiriaan, eikä usein edes ruokkia kunnolla. Iso vitsaus on ihosairaus kapi, ja vaikka se olisi suhteellisen helppo hoitaa, hoitamattomana se voi johtaa todella kivuliaasen tilaan, jossa koko koiran iho on vereslihalla. Siargaolla onneksi ei kuule juuri havaintoja rabieksesta, vaikka Filippiineillä rabies-ongelma on yksi maailman kymmenestä pahimmasta, ja vuosittain 200-300 ihmistä kuolee rabiekseen. Sen sijaan Surigaossa rabiesta kyllä esiintyy.

Pasin onnettomuuden yhteydessä ramppasimme vaihteeksi taas paljon Surigao Pet Doctorseilla ja kerran aloimme Dr. Orielin kanssa juttelemaan siitä, voisimmeko ostaa tietyn määrän rokotteita jotta he voisivat tulla rokottamaan koiria Malinaoon. Dr. Orielilla oli suurempi idea. Hän lupasi että pystyisi hankkimaan ilmaisia lääkkeitä, rokotteita ja vapaaehtoisia eläinlääkäreitä, jos me autamme heitä järjestämään tilat ja muutenkin vastaamme tiedottamisesta. Tuumasta toimeen siis ja niinpä 10. ja 11.12. meillä oli ensimmäiset Siargao Animal Health Dayt. Ensimmäisenä päivänä olimme Catangnanin Dance Hallissa ja toisena Malinao Gymissä. Molemmat ovat siis betonihalleja, toisessa on seinät toisessa ei. Olimme infonneet ihmisiä surigaononin kielisillä julisteilla ja ihan vaan jalkautumalla taloihin. Silti oli täysin mahdotonta ennustaa kuinka paljon ihmisiä tulisi paikalle. Tarjosimme ilmaista kastraatiota sekä ilmaisia rabies-rokotteita, matokuureja, iholääkitystä ja terveystarkastuksia. Ainoa johon piti varata aika oli kastraatio, muuten saattoi vain tulla paikalle. Jaoimme myös kaikille paikalle tulleille ilmaista koiranruokaa.

Saimme tiimiin kolme loistavaa eläinlääkäriä, Rachellen, Chrymaen ja Orin, jotka kaikki matkustivat pitkän matkan tullakseen apuun. Kahden päivän aikana he kastroivat alkeellisissa olosuhteissa 22 koiraa ja kissaa, antoivat reippaasti yli sata rabies-piikkiä, ainakin saman verran matolääkkeitä ja hoitivat monen monta kapia. Ihmisiä tuli todella hienosti paikalle, lääkärit olivat työn touhussa aamu kahdeksasta viiteen iltapäivällä.

Oli liikuttavaa huomata miten monet ihmiset todella välittivät koiristaan. Mieleen jäi Catangnanista vanha rouva, joka toi lähes karvattomat pennun, toinen rouva toi ensin oman koiran sitten talonsa lähellä asuvan kulkukoiran. Lapset raahasivat pentuja näytille ja samalla sai annettua myös hieman opastusta siihen, miten koiranpentua pitää käsitellä. Ihmisten kiitollisuus oli käsinkosketeltavaa, ja tuntui että monien oli vaikea uskoa että kaikki on ilmaista.

Suurena apuna olivat myös uudet ystävämme Reetta ja Samu, jotka sattumalta muuttivat naapuriimme viideksi viikoksi. Reetta on todellinen koirakuiskaaja ja sai rauhoitettua monta hätääntynyttä koiraa, niin että ne onnistuttiin rokottamaan.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma sai miettimään jo seuraavaa vastaavaa. Ja muita koirasuunnitelmia.

Kaiken tämän koirailun lisäksi eräänä kauniina päivänä noin puolitoista viikkoa sitten katselimme terassilta kun kasvit viidakossa alkoivat heilua. Sieltä livahti tontille aidan alta pieni tiikeriraitainen narttupentu ja käpertyi nukkumaan portaillemme. Ja aivan kuin olisi aina ollut meillä se asettui taloksi. Nyt meillä on uusi jäsen perheessä nimeltään Tiikerikakku! Ja se on kietonut kaikki, niin nelijalkaiset kuin kaksijalkaisetkin tassujensa ympärille.

Tällä julisteella haettiin koiria hoidettavaksi.

Catanganin asiakkaita ja koiravaaka.

Catanganin hoitopiste.

Potilas rokotettavana.

Ja sitten matolääke.

Potilaskuljetus.

Joku saapui paikalle korissa.

Malinaon hoitola.

Malinaon eläinlääkäri ja potilaita.

Reetta piti hyvää huolto heikkoimmistakin potilaista.

Uusi tulokas- Tiikerikakku, kavereiden kesken Tikru.

#koirat #Siargao #eläinlääkäri

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT