Muovin kirous


Eipä sitä moni Euroopassa mieti jokaista muovipakkausta, kun käy ostoksilla, mutta kyllä pitäisi. Maailma on täynnä todisteita siitä miten meret hukkuvat muoviin, en niitä ala tässä luetella mutta kannattaa vaikka katsoa elokuva The Plastic Ocean ( löytyy esim Netflixistä) jos aihe on uusi.

Kun asuu paikassa, jossa tiedät suurinpiirtein mihin jokainen tuottamasi roska päätyy, tilanne on toinen. Maassa jossa jätehuolto pelaa, homman voi kuitata ajattelemalla: roskat menevät roskikseen. Kuitenkin se on vähän samanlainen yksinkertaistus, kuin se, että eräs paikallinen, Pohjois-Amerikkalaisen naisen kanssa seurusteleva tuttavani kuvitteli, että rahaa saa automaatista kun vain menee hakemaan, ajattelematta ollenkaan että se raha on pitänyt ensin jonkun ansaita.

Muovi- ja jäteasiaa pitää mielessä myös se, kun aamuisin kerää muovipakkauksia, pillejä ja vaippoja rantavedestä. Tämä onneksi meillä vain silloin, kuin tuuli käy suoraan rantaan, tai kun naapuritontilla on pidetty juhlia edellisenä päivänä. Tosin kerran mereltä ui parisen kymmentä pakastekanaakin. Siargao on moneen muuhun paikkaan verrattuna siisti, vielä. Katastrofi saadaan kuitenkin hyvin pian aikaan, jos ei toimita ajoissa. Toimenpiteet olisi tietenkin pitänyt aloittaa jo kauan sitten, mutta jälkiviisaus ei auta ketään.

Meillä hyvää omaatuntoa on hankala saada aikaan edes kierrättämällä, tai välttämällä muovia. Mitään virallista kierrätyssysteemiä ei toistaiseksi ole olemassa. Mielikuvitusta siis tarvitaan. Osa matkailuyrittäjistä on aloittanut taistelun kierrättämällä kaiken minkä vaan kynnelle kykenee. Ruuanjätteet kompostoidaan.Paperi luonnollisesti poltetaan. Luonnollisesti me emme myy vettä muovipulloissa, vaan tarjoamme juomaveden ilmaiseksi asiakkaille isoista kierrätettävistä tankeista, myös kuka tahansa ohikulkija saa täyttää pullonsa meillä. Muualta meille kulkeutuneet muovipullot voidaan viedä joko Dapaan Junk shoppiin tai kierrättää ns. ”ecobrickeinä” (www.plasticsolution.com). Säilykepurkit ja juomatölkit viedään myös junkshoppiin, pehmeä ja puhdas muovi leikataan tyynyjen sisään tai ”ecobrickeihin. Meillä tämä itse asiassa toimii hyvin ja kierrättämättömän jätteen määrä on melko pieni. Myös henkilökuntamme on innostunut asiasta.

Kaiken kaikkiaan saarella tehdään paljon asioita tilanteen pelastamiseksi. Rantoja ja tienvierustoja siivotaan, lapsille pidetään workshoppeja kouluissa sekä yritetään vaikuttaa erilaisten järjestöjen kautta poliittisiin tahoihin ja rahoittajiin. Ensi vuodeksi lupaillaan uutta kaatopaikkaa sekä kierrätyspistettä. Suhtaudumme kuitenkin kaikkeen pienellä varauksella. Mutta eipä tässä muuta voi, kuin tehdä itse parhaansa ja yrittää olla masentumatta siitä, että Filippiinit on maailman kärkimaita muovijätteen tuottajana.

Palkitsevaa ja ilahduttavaa on ollut huomata, miten hyvin asiakkaat ovat ottaneet asian omakseen. Lukuun ottamatta muutamia paikallisia pääkaupunkilaisia, suurin osa ottaa kierrätyksen hyvin tosissaan. Jakamiamme ekokasseja käytetään ahkerasti ja joskus asiakkaat selittävät närkästyneenä jonkun muun resortin myyvän muovipulloja. Kun aloitimme kierrätyksen, muistan olleeni jopa hieman nolona siitä, että joudun heti luettelemaan kauheasti sääntöjä asiakkaille. Mutta todellisuudessa moni arvostaa sitä kovasti ja se on näkynyt myös palautteissa.

Vuoden asuste - Surfing Carabao kassi

Toimii myös sorkkaraudan kanssa

#Siargao #kierrätys #muovi #surfingcarabao

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT