Näkemys ammattimaisesta matkabloggauksesta yrittäjän näkökulmasta - osa 1


Saamme melko usein yhteydenottoja matkabloggaajilta jotka kertovat tekevänsä juttuja matkoistaan ja mielenkiintoisiksi sekä hyviksi kokemistaan paikoista. Lähes aina he lupaavat ottaa hienoja valokuvia blogiinsa, kirjoittaa upeasti Insgramiin, tehdä syväluotaavia videoartikkeleita SnapChatiin, vai oliko se juuri päinvastoin? Joka kerta he kertovat että heillä on näin monta lukijaa taikka näin monta seuraajaa. Uutena tulokulmana näyttää olevan se että kuvia otetaan dronella ja sitten kuvattu video annettaisiin yrityksen käyttöön ilmaista majoitusta vastaan. Olemme tähän asti kieltäytyneet kaikista tarjouksista.

Nopeasti ajateltuna moni saattaa pitää ajatusmalliamme vanhanaikaisena, ovathan blogit, instat, snäpit ym sitä mitä ihmiset käyttävät, seuraavat ja mistä he saavat inspiraatiota seuraavaa matkaansa varten. Kyllä, varmasti näin.

Matkablogeissa on kuitenkin yrittäjän ja käyttäjän näkökulmasta muutamia ongelmia.

Meille tuli asiakkaaksi erittäin fiksu ja asiallinen matkabloggari. En tiennyt hänen olevan bloggaaja kunnes asia tuli selville kun keskustelin hänen kanssaan. Nuori herra kertoi olevansa matkalla lähes suurimman osan vuodestaan. Tiedustelin häneltä miksi hän ei ollut lähestynyt meitä samalla tavalla kuin kaikki aikaisemmat bloggarit- teen jutun ilmaista majoitusta vastaan. Hän kertoi että hänellä on käytössään merkittävä määrä hänelle ilmaisia majoituksia joten hänen ei tarvitse enää ”kerjätä” ilmaisia öitä. Matkabloggaus oli kasvanut hänelle sen verran isoksi että oli syntynyt tarve perustaa tuotantoyhtiö hoitamaan matkajärjestelyitä. Tietenkin lippujen ym varaamisen lisäksi tuotantoyhtiössä tehdään päätöksiä siitä minne hän seuraavaksi menee. Päätöksen teko perustuu käytännössä lähes kokonaan Googleen. He seuraavat sitä että mitkä matkakohteet ovat nousussa Googlen hakujen perusteella ja lähtevät sinne. Viimeaikoina Siargao on kuulemma ollut nousussa ja siksi hän on täällä.

Viikon aikana pääsin ihmettelemään läheltä ammattimaista matkabloggausta. Voi kuulostaa ilkeältä mutta se oli kaikkea muuta kuin oletin sen olevan, ei uusia mielenkiintoisia paikkojen etsimistä lukijoille, ei uusien näkökulmien etsimistä, ei uusien ravintoloiden kartoittamista. Ehdotin hänelle erilaisia, mielestäni mielenkiintoisia eikä vielä niin tunnettuja paikkoja Siargaolla, joissa kannattaisia käydä. Hän kiitti ehdotuksista mutta sanoi että ei kannata tuhlata aikaa niihin vaan tärkeämpää on kirjoittaa siitä mitä ihmiset etsivät Googlesta koska siten hän saa enemmän lukijoijta ja mainostuloja. Jos hän kertoo esimerkiksi pienestä kauniista paikasta saaren pohjois-osassa niin ei siitä ole mitään hyötyä koska kukaan ei osaa etsiä sitä netistä.

Tämän lisäksi hänen näkemyksensä valokuvaukseen oli taloudellispragmaattinen, kuvan ensisijainen tehtävä on tuoda kävijöitä. Tietenkin on hyvä asia että kuva on mielenkiintoinen ja kaunis mutta hänen mielestään kuvahaussa nousevat näkyviin paremmin kuvat joissa on x määrä turkoosia, y määrä vihreää ja z määrä sinistä taivasta tai auringonlaskua. Kuvan kerronnallisuudella ei ole juurikaan merkitystä vaan sillä mitä värejä se sisältää.

Hän kertoi avoimesti siitä että hänen on vaikea kirjoittaa kriittisesti paikoista joissa hän vierailee tai kirjoittaa paikan ei niin hyvistä puolista. Syy tähän oli se että hän sijoittaa aikaa ja rahaa matkaansa ja matkan tulee tuottaa hänen käyttämänsä rahat takaisin. Kerroin hänelle Siargaon orastavasta jäteongelmasta. Nuori herra ymmärsi ongelman ja oli itsekkin siitä huolissaan mutta kukaan ei halua lukea jäteongelmasta eikä kukaan haluaa varata majoitusta paikasta jossa voi olla jotain huonoa, kuten vaikka jäteongelma. Affiliate ei tuottaisi euroja Booking.com varausjärjestelmän kautta hänelle paikasta jossa voi olla jotain rumaa. Vai eikö ole erikoista miten bloggarit osaavatkin aina päätyä niihin paikkoihin joissa kaikki on upeasti?

Päällimmäinen tunne tästä kokemuksesta oli alakulo. Hän vietti suurimman osan päivistä mökin terassilla nallekarkkeja syöden ja odottaen että rantamme meren turkoosin ja muiden värien suhde on oikea. Yhden kerran, kaveri teki jotain muuta kuin ne Googlesta löytyvien varmojen nakkien läpikäyminen, kun rantaan ajautui dynamiittikalastuksen takia kuollut delfiini, siitä piti käydä ottamassa SnapChattiin kuva.

-Lee-

Aina ei ole kaunis ilma

Surffilauta toimii sateenvarjona

#Matkablogi #bloggaus #Google #matkustaminen #Matkailu #Siargao

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT