Suhmurointia ja kähmintää


Poliittiset suhmuroinnit ja paikalliset sekavat toimintatavat ovat täällä yrittämisen arkipäivää. Jos suomalaisia uutisia lukiessa tuntuu siltä, että asioidenhoidossa voisi olla parantamiseen varaa, niin täällä ollaan monelta osalta täysin eri ulottuvuudessa. En tiedä onko se aina huono vai hyvä juttu. Riippuu päivästä.

Viimeaikoina suurinta keskustelua hotelli- ja ravintolayrittäjien parissa on aiheuttanut jätehuolto. Joka vuosi uusittavassa Business permitissä on monia kohtia joista pitää maksaa, sanitary permit, engineers permit jne. Suurin osa niistä on vain läpihuutojuttuja joiden tehtävänä on vain rahastaa, toimia tietynlaisena paikallisena verona. Asiassa ei olisi mitään valintatamista jos jokaista perhanan allekirjoitusta varten ei tarvitsisi seisoa eri virastossa. Business permitissä mainitaan myös jätemaksu jonka pitäisi kattaa paikallinen jätehuolto. Meidän osalta summa on pieni, muutamia kymmeniä euroja, mutta sillä ei saa mitään.

- Tämä pitää maksaa, muuten kaupunginjohtaja ei hyväksy hakemustanne.

- Mutta kukaan ei ole koskaan hakenut roskiamme, mistä tässä maksetaan?

Isommat resortit joutuvat maksamaan huomattavia summia eivätkä hekään saa jätehuoltoa kaupungin puolesta. Kaupunginjohtaja on saanut useita huomautuksia jätehuollon ja kaatopaikan puutteista Ombutsmanilta (yleinen syyttäjä). Tilanne on johtanut siihen että kaupungin ainoa kaatopaikka suljettiin kaupunginjohtajan toimesta eikä uutta kaatopaikkaa ole osoitettu. Eli roskien vieminen nykyiselle kaatopaikalle on kielletty mutta ei ole mitään muutakaan paikkaa minne viedä.

STOA (Siargao Turism Operators Assosiation) on paikallisten yrittäjien etuja ajava järjestö joka yrittää viedä asioita eteenpäin. STOA on alkanut järjestämään roskien kuljetukset itse. Nyt meilläkin käy kerran viikossa kuorma-auto hakemassa roskat eikä niitä tarvitse itse laittomasti kuskailla moottoripyörällä suljetulle kaatopaikalle. Pikaisesti ajateltuna asia on siis asia on saatu kuntoon. STOA:n puheenjohtaja on käynyt kysymässä kaupunginjohtajalta paikkaa minne jätteet voitaisiin viedä ja hän kertoi että viekää sinne vanhalle kaatopaikalle. Jätehuolto on siis saatu kuntoon sillä että virallisesti kaatopaikka on suljettu mutta silti kaikki vievät sinne roskat, salaa, luvan kanssa tai jotain siltä väliltä.

Toinen asia joka hiertää kaupungin ja yrittäjien välejä on turismivero.

Kaupunki haluaa että majoitusyrittäjät maksavat 10% bruttomyynnistään kaupungille. Joka tämäkin olisi ok jos se olisi lainvoimainen. Sen sijaan Filippiinien lain mukaan korkein perittävä turismivero on 2%. Tilanne on ollut toistaiseksi epämääräisen stabiili sillä kukaan ei tunnut ilmoittavan todellisia yöpyjien määriä eikä raportoi virallisia myyntejään kaupungin viranomaisille. Kaupunginjohtaja itsekin kävi toteamassa STOA:n tapaamisessa että on ”ihan ok” jos raportoitte 30% todellisesta myynnistä.

Tänä vuonna kuitenkin kaupunki on kiristänyt otettaan ja on vaatinut isommmilta resorteilta business permittiä varten nähtäväksi koko kirjanpitomateriaalin. Tässä kohtaa laiton 10% vero on alkanut hiertämään yrittäjiä mutta toisella puolella on pelotteena BIR, joka vastaa paikallista verotoimistoa, ja heidän kanssaan ei kannata pelleillä. Nyt ollaankin käyty keskustelua siitä miten asiaa pitäisi lähteä viemään eteenpäin. Yhtenä vaihtoehtona ollaan harkittu kaupunginjohtajan haastamista oikeuteen. Siitä tosin saattaa olla jos jonkinlaista harmia yrittäjille itselleen. Varsinkin heille jotka on rakentanee paikkansa liian lähelle rantaa tai ovat harrastaneet ”luovaa kirjanpitoa”. Yhtenä vaihtoehtona nähdään se että pidetään kauhun tasapaino entisellään, kukaan ei puutu kaupungin laittomiin touhuihin eikä kaupunki ala enempää kyselemään maksujen perusteita.

Eilisessä kokouksessa oli hauska seurata miten eri yrittäjät suhtautuivat asiaan. Ranskalaiset olivat menossa nyrkit pystyssä heti oikeuteen ja luultavasti matkalla polttaisivat muutamia autoja. Saksalaiset halusivat miettiä asiaa. Ja me skandinaavit emme sanoneet mitään ennen kuin olemme keskustelleet asiasta muiden skandinaavien kanssa. Australialainen lähinnä väänsi vitsiä koko asiasta. Ilmeisesti tulevan kuukauden aikana pidetään äänestys jossa päätetään mitä tehdään. Lähdetäänkö joukolla taistelemaan vääryyttä vastaan vaikka oma pesäkään ei ole puhdas vai annetaanko asian olla kunnes nykyisen kaupunginjohtajan virkakausi päättyy 2,5 vuoden kuluttua.

-Lee-

Anajawanin saarelta, n. 45 minuuttia meiltä veneellä. Taustalla Mamon.

Island of Anajawan

Anajawanin rantaa

#filippiinit #Siargao #yrittäminen #verot

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT