Puutarhahommia


Piipahdin Kiinassa ja vaikka matka oli antoisa, paluu saarelle yksinkertaisen elämän pariin tuntui taas mukavalta. Kun lähtee Siargaolta jonnekkin "ihmisten ilmoille", alkaa helposti miettiä, mitä kaikkea sitä voisikaan tarvita tai ostaa, kun ihan kaikkea on saatavilla. Onneksi heti kun alkaa miettiä, mitä oikeasti täällä tarvitsee, ostohalut kaikkoavat saman tien!

-Ehkä voisi tarvita puhelimen lataamiseen varapowerbankia? Öh, nytkin puhelin on ollut kuolleena kolme päivää, enkä ole huomannutkaan...täällä ihmisillä on kuitenkin aina puheaika loppu, joten parempi mennä käymään paikan päällä jos on asiaa, ei tarvita.

- No entäs mopon päälle tulevaa sadesuojusta? Sadekausi on jo loppunut (vaikka tänään satoikin), eikä tähänkään mennessä tarvittu, ei tarvita nytkään.

-Kynsilakkaa? hah haa!

Ja niin edelleen.

Tänään aamupäivällä aloitimme tyttöjen kanssa puutarhahommat. Grace ja Inday ilmestyivät majapaikkaamme säkki täynnä erilaisia kasveja. Matkalla käytiin vielä napsaisemassa parit bougainvilleat jonkun sukulaistädin puutarhasta. Istuttaminen on täällä melkoisen mutkatonta. Ei muuta kuin leikataan oksa jostakin kasvista, kaivetaan macheten kärjellä kuoppa ja tökätään tikku maahan. Siitä pitäisi sitten uusi kasvi lähteä kasvamaan. Aikaisemmin hankkimamme heliconiat ainakin kuolivat ensin pois, mutta sitten alkoivat versoa uudestaan. Jos tämä onnistuu myös muutaman istuttamamme frangipanin osalta, niin kyllä on ilo ylimmillään.

Mukanani oli Leen käskystä vihko ja kynä, jotta voisimme suunnitella istutuksia. Tytöillä oli kuitenkin paljon selkeämpi visio ja ennenkuin olin ehtinyt edes ajatella piirustusvälineiden esiin ottamista, ensimmäiset kukat oli jo istutettu. Ja sitten homma kävi hyvinkin nopeasti. Istutimme muun muassa hibiskuksia (gumamela paikalliselta nimeltään) sekä lukuisia muita kasveja, joiden nimiä emme tienneet. Iloinen yllätys oli se, että rannassa kasvaa myös guavapuu,jota olimme luulleet rikkaruohoksi.

Paikallisen myymämiehen myymät ja Leen istuttamat pikkubambut saivat lähtöpassit toiseen paikkaan rappusten viereen, ja palmut juurilleen koristekasveja. Nyt sitten alkaa kastelu-urakka. Vielä pitäisi istuttaa lisää ruohoa mökkien eteen ja tietysti sitten jossakin vaiheessa mökkien ja ison talon väliin pitää loihtia satumainen puutarha. Toistaiseksi se on täynnä rakennuskamaa, sahanpurua ja betonisäkkejä.

Rakennusmiehillä olisi tänään ollut vapaapäivä, mutta niin vaan siellä muutama kaveri paahtoi menemään. Paikalla olivat myös lasimiehet. He toimittivat viime viikolla lasit, mutta katon päätykolmion lasi tulikin epähuomiossa neliönä. Heidän piti tulla korjaamaan virhe keskiviikkona. Miehet ilmoittivat kuitenkin tulevansa torstaina. Eivät tulleet, ja perjantaina heitä ei saanut kiinni edes puhelimell. Lauantainakin kaverit loistivat poissaolollaan, mutta tulivatkin sitten sunnuntaina, jolloin normaalisti kaikilla on vapaapäivä.

Sunnuntain lasimiehet.

Ensin pitää suunnitella.

Sitten ryhdytään hommiin.

Kuinka monta työntekijää on kuvassa?

Indayn poika, Glen, oli mukana istuttamassa.

Beach of Surfing Carabao

Päivä on ollut sateinen.

Tämä tuohon ja nuo tuonne...

Vaikka virallisesti oli vapaapäivä niin osa kavereista oli silti töissä.

Lik Lik asianmukaisten turvakengät.

Hengityssuojain. Kunnollisia hengityssuojaimia on hankittu mutta niitä ei kaytetä. T-paita on kuulemma parempi. Suojalaseista en edes enää jaksa huomauttaa.

Lik Lik lounastauolla.

Yksi kolmesta sahanpurukasasta.

Spectren päämaja.

Beach house of Surfing Carabao

Mökki nr. 1 on saanut portaat.

Hiomista vaille valmis terassi.

#surfingcarabao #siargao #rakentaminen #filippiinit #istuttaminen #kasvit

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT