Naapurirakkautta


Edellisessä kirjoituksessa taisi jo olla sivuhuomautus uusista naapureistamme. Tutustuimme vihdoin viereisen tontin ostaneeseen pariskuntaan, josta toinen osapuoli on -yllätys, yllätys- italialainen. Naapurimme ovat ostaneet tontien ennen meitä, mutta koska he asuvat Australiassa ei heitä ole aikaisemmin näkynyt.

Olin rakennuksella kantamassa jotain tavaraa jonnekkin kun naapurini tulivat paikalle. Juttelimme hetken mukavia ja esittelin herralle paikkoja. Seuraavaksi siirryimme yhteiselle rajalle jolloin he kertoivat että haluavat rakentaa tähän aidan. Itse en ole mikään aitojen suuri ystävä mutta täällä on tontit tavallisesti rajataan aidalla. Herra Naapuri kertoi asiallisesti että hän halua mitään rumaa aitaa vaan neuvotellaan yhdessä minkälainen aita tähän tulee, koska jos haluan rakentaa tontin ympärille aidan niin se voisi olla samanlainen joka puolelta. Rouva Naapuri sen sijaan ilmoitti että hän haluaa kaataa kookospalmut raja-aidan ympäriltä koska heillä on oikeus siihen. En lähtenyt asiaa sen enempää kommentoimaan koska en ole kuullutkaan että raja-aidan molemmin puolin tulisi kaataa kaikki puut. Sikäli väite oli erikoinen koska kookospalmuja käytetään täällä rajamerkkeinä.

Naapureista ei kuulunut hetkeen mitään mutta seuraavan kerran kun he saapuivat paikalle kertoi Herra Naapuri että hän aikaa rakentaa betonipylväistä ja piikkilangasta raja-aidan. Yhteinen suunnittelu oli unohdettu ja kaverin asenne oli muutenkin töykeä. Kuuntelin jonkin aikaa paasaamista ja totesin että tietenkin voit tehdä minkälaisen aidan haluat omalle puolellesi. Mutta mitä tulee tuohon puiden kaatamiseen niin sopisiko se että otat maata omalta puoleltani lisää itsellesi koska kivempi nuo puut olisi pitää pystyssä kuin kaataa ne jos rajalinja sattuu menemään puun kohdalta. Ilmeisesti tämä oli väärin sanottu koska sitten alkoi huutaminen että hänellä on oikeus sitä ja tätä. En nähnyt mielekkääksi jatkaa keskustelua joten kävelin pois. Hetken päästä Herra Naapuri oli keksinyt että katon nipa (se bambusta tehty katon päällyste) on hänen puolellaan ja kaikki sadevesi valuu hänen tontille. Itse toivoisin että omalle tontilleni valuisi enemmän vettä varsinkin sadekauden ulkopuolella.

Muutaman päivän kuluttua Herra Naapuri oli kutsunut paikalle kaupungin mittamiehiä ja rajamerkkien väliin pingotettiin siima jotta nähdään tarkasti missä raja kulkee. Nykyistä rajaa on mukaillut väliaikainen bambuaita joka on tehty helpottaaan tontin rajojen hahmottamista. Tarkan mittaamisen tuloksena oli se että tontin takaosasta meillle tuli lisää maata ja se että kattomme reuna on 14cm hänen tyhjän tonttinsa puolella. Tästä seurasi vaatimus, että kattoani pitää lyhentää 14cm verran jotta vesi ei valu hänen puolelleen. Tämän lisäksi ongelmaa aiheutti vesitornin rakennustelineiden (kaksi tukipuuta oli tuettu hänen puolelleen rakentamisen ajaksi) jotka täytyy purkaa välittömästi. Olimme tehneet virheen ja tietenkin halusimme korjata tämän 14cm ongelman. Pyysin työntekijöitä tekemään telineet uudestaan mökin reunalle jotta voimme lyhentaa palkkeja ja katon reunaa. Tällä välin Herra ja Rouva Naapuri olivat lähteneet pois.

4-5 päivän päästä he saapuivat tontille ja alkoivat kertomaan uudestaan minkälaista aidan he aikovat tehdä. Mitäpä meillä siihen on sanomista, sen kun teette sellaisen itä-Saksalaisen piikkilanka-aidan kun haluatte, ei tästä tarvitse uudestaan keskustella. Herra Naapuri räjähti ja alkoi huutamaan ja mölyämään siitä kuinka epärehellisiä olemme eikä meihin voi luottaa. Raivopuuska johtui siitä että emme olleet vielä lyhentäneet kattoa. Tämä oli täysin totta, koska kyseessä on käsittämättömän pikkutarkat naapurit, halusin että hän on paikalla kun mittaamme tarkkaan kuinka paljon kattoa tulee lyhentää. Tämä ei kelvannut selitykseksi vaan saimme vastauksena uusia solvauksia ja huutamista. Itse päätin lähteä pois mutta Kaisa yritti sitkeästi saada tilanneetta rauhoittumaan. Se ei kuitenkaan johtanut mihinkään muuhun kuin jatkuvaan solvaamiseen ja lopulta Herra Naapuri meni niin pitkälle että hän sai Kaisan itkemään. Jos Suomessa tuollainen olisi huonoa käytöstä niin täällä se katsotaan vielä pari pykälää huonommaksi käyttäytymiseksi. Itse katselin metelöintiä hieman etäämmältä. Huomasin että rakennusmiesten keskuudessa alkoi syntymään jonkinlaista liikehdintää. Herra Naapuri näki kun meidän rakennusmiehet olivat alkaneet kokoontua ja alkaneet lähestymään Kaisaa ja mölyävää naapuria. Kaveri lopetti molyämisen ja lähti kävelemään skootterilleen. Kaisa kurkkasi olkansa yli ja näki kiukkuiset rakennusmiehet. Kaisa viittoili heidät perääntymään, ei tässä tappelua tarvita. Yksi rakennusmiehistä huusi naapurille fuck you muta sen suurempaa konfliktia asiasta ei syntynyt.

Sunnuntaina menin käymään rakennuksella ja katsomassa että kaikki on kunnossa. Rakennusmiehet kertoivat naapurimme olivat ajaneet hetkeä aikaisemmin heidän ohi ja sylkenyt kohti rakennusmiehiä. Myös heille oli kerrottu että rakennusmiehistämme on tehty rikosilmoitus (?) koska vihaiset rakennusmiehet pelottavat naapureitamme.

Jännä nähdä mihin tämä tästä kääntyy. Erityisesti meitä kiinnostaisi tietää mikä on tälläisen käytöksen takana. Mitä on tapahtunut ja mikä on koko touhun motiivina.

-Lee-

Eripuraa aiheuttava katto.

Alareunassa näkyy siima joka kulkee rajaa pitkin. Takana uudelleen rakennettujen telineiden tukipalkki joka kiukuttaa naapuriamme.

Lyhennetty katto.

Takapihalla tapahtuu.

Oviin käytettävää puuta.

Ei nauloja eikä ruuveja.

Valmis liitos.

Liukuovet odottavat laseja.

Takapihan häkkyrä.

Runkopalkkeja

Toisen puoliskon alakerta.

Iso talo takaapäin katsottuna. Kulmissa näkyy ikkunat.

Etummaisten mökkien lattia. Se vielä höylätään ja öljytään.

Lattian puu tulee tummenemaan, tuoreena se on yllättävän vaaleaa.

Liitos.

#naapuri #lattia #raja #surfingcarabao #Siargao #filippiinit

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT