Ruokalepo


Meille on tullut muutamia kysymyksiä koskien kattoa ja sen rakenteita. Katon runko tehdään paikallisesta kova puusta (hard wood). Kattopalkeissa käytetään tigaa. Olin tänään tontilla kantammassa katon parruja. Yksi, 4m pitkä parru painaa sen verran reilusti että ei sitä jaksa yksin kantaa. Käsittämätöntä miten puu voi olla niin painavaa.

Kattoparrut liitetään toisiinsa teräspulteilla, nauloja ei käytetä koska hard woodin naulaaminen on käytännössä mahdotonta, naulat vain menevät mutkalle. Katon keskellä on jyrkkä kohouma jonka tehtävä on kerätä nouseva kuuma ilma ja samalla luoda talon sisälle kevyt nouseva ilmavirtaus joka auttaa jäähdyttämisessä.

Katto päällystetään nipalla. Nipaa valmistetaan bambusta sekä palmusta. Meidän katto tehdään mangroven keskellä kasvavan palmun lehdistä. Kattopaneeli valmistetaan siten että palmunlehden keskelle laitetaan puukeppi jonka ympäri lehti käännetän. Sen jälkeen lehti ommellaan käsin bambun suikaleella kepin ympärille. Yksittäinen paneeli on pituudeltaan reilun metrin mittainen ja on hyvin kevyt. Alussa katto on vihreän ruskea mutta alkaa pian muuttumaan harmaaksi joka tulee olemaan katon lopullinen väri. Katto kestää tavallisesti noin 3-5 vuotta kunnes se tulee vaihtokuntoon. Käyttöikää lyhentävät mahdolliset kovat myrskyt. Katon vaihtamiseen ei kuulemma mene kovin pitkään, tavallisesti noin puolipäivää.

Tänään otin itsekkin rakennuksella ruokalepoa. Lounaan jälkeen alkoi väsyttämään älyttömästi. Rakennusmiehet pitävät lounas- ja lepotauon klo 12-13 välissä joten päätin liittyä heidän seuraansa kuorsaamaan laudan pätkän päälle.

-Lee-

Kattopaneeli

Käsinneulottu katto

Tältä katto näyttää sisäpuolelta

Sisältä osa 2

Keskellä oleva kouhouma

Mökki naapurin tontilta katsottuna

Omassa rannassa kuivatettua bambua. Vastapäinen Dakon saari näkyy meille hyvin.

Ruokalepo.

Krooh.....

#rakentaminen #Siargao #katto #surfingcarabao #surfingcarabao #filippiinit #nipa #GeneralLuna

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT