Sosiaalista elämää


Saimme myös kutsun takapihalle uudeksivuodeksi syömään. Takapiha on meidän käännöksemme majapaikkamme muurin takana sijaitsevalle asuinalueelle jossa asuu lähinnä paikallisia. He itse saattavat kertoa asuvansa at the back tai behind. Meidät oli kutsunut Dominic joka hoitaa rakennuksella yleisesti kaikkia juoksevia asioita.

Saavuimme paikalle sovitusti, ja ruoka jo odottikin pöydässä joten saimme välittömästikäteemme lautaset. Tällä kertaa tarjolla oli loistavaa grillattua possua, kinilawta, kahdenlaista suolaista pastaa sekä makeaa pastasalaattia jälkiruokana. Ja tietenkin rommia ja olutta. Täällä rommia juodaan nopeasti ja paljon.

Dominic kasvattaa pihalla taistelukukkoja. Viime viikkoina hänellä on ollut erinomainen onni kukkotappeluissa. Itse en käy niitä katsomassa, mutta kukkotappelut ovat suosittuja tapahtumia ja niissä liikkuu paljon rahaa. Viimeksi Dominicin kukko voitti toisen kukon kahdeksassa sekunnissa ja hän sai siitä hyvästä 25 kiloa riisiä. Kukkojen jalkoihin kiinnitetään terävät veitset. Dominicin kukko hyppäsi ilmaan ja viilsi toisen kukon kaulan auki. Vaikka kukkojen loppu on väkivaltainen niin niillä on aika hyvä elämä. Niistä pidetään hyvää huolta, halitaan ja silitetään. Ne saavat syödäkseen hyvää ja laadukasta ruokaa.

Syöminkien jälkeen lähdimme katsomaan rantaan ilotulitusta, ja koska uni alkoi painaa niin jätimme bileet väliin ja painuimme nukkumaan.

Seuraavana päivänä meillä oli tiedossa grillijuhlat. Tällä kertaa järjestäjänä oli Dominicin appiukko, joka on entinen barangay-kapteeni (eli kyläkapteeni). Grillijuhlat pidettiin vielä kauempana takapihalla, lähellä riisipeltoja. Paikalla olivat appivanhem-mat, vaimo, lapset, työntekijöitä rakennukselta, naapureita ja muuta väkeä.

Tällä kertaa tarjolla oli kamoteng kahoyta eli kassavaa, kinilawta ja kokonaisena vartaassa grillattua possua eli lechonia. Possua oli grillattu pitkään melko matalalla lämmöllä. Possun nahka oli todella rapeaa, melkein kuin olisi näkkileipää syönyt. Nahan alla on tuhti rasvakerros, mutta vastagrillattuna sekin maistui hyvältä ja Kaisakin veteli sitä hyvällä halulla. Tämän lisäksi tarjolla oli olutta ja rommia.

Usein kuulee Filippiineillä matkustaneiden valittavan ruuasta. Parasta ruokaa saakin takuulla täkäläisissä kodeissa.

Rommin juomisen kanssa on välillä vähän vaikeuksia. Se kuuluu minulla ikäänkuin toimenkuvaan. Rakennusmiesten "pomona" joutuu olemaan osana aktiivisia juominkeja. Tavallisesti pöydässä kiertää yksi tai kaksi lasia josta jokainen juo yhdellä huikalla rommin ja kaataa uuden annoksen rommia seuraavalle. Jos itse juon lasista hitaammin joutuvat kaikki muut odottamaan pidempään. Lasi kiertääkin pöydässä nopealla tahdilla. Kohtuutonta rommin juomista voi yrittää hillitä sillä että juo olutta.

-Lee-

Kaisa ja Sonoko Dominicin sohvalla. Dominic oikealla.

Taistelukukko.

Possun grillausta.

Herkullista possua ja kamotea kahoyta.

#siargao #filippiinit #grilli #bbq #kukkotappelu #juhlat #ruoka #grillaus

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT