Kaunista puuta


Emme ole vähään aikaan kirjoittaneet mitään konkreettisesti rakentamisesta. Syynä ei ole ollut se että siellä ei tapahtuisi mitään päinvastoin. Välillä kuitenkin tuntui siltä että oli mukava kirjoittaa jostain muustakin kuin harkoista.

Tämä projekti on osoittautunut monelta osin helpommaksi kuin luulin ja toisaalta vaikeammaksi kuin kuin kuvittelin. Rakennusmiehet ovat olleet todella positiivinen yllätys. Heidän osaaminen ja työnjälki on huikeaa! Joka päivä ihailen ja ihmettelen mitä saadaan aikaiseksi yksinkertaisila työkaluilla. Työntekijöiden työmoraali ja työtahti ovat olleet loistavat. Muutamaa virhettä lukuunottamatta minun ei ole tarvinnut puuttua heidän tekemiseensä. Piirustuksia noudatetaan ja parannusehdotuksia annetaan.

Sen sijaan projektin intensiviisyys on päässyt yllättämään. Kuvittelin että projekti etenisi hitaammin ja rauhallisemmin. Sen sijaan se on mennyt kiitäen eteenpäin. Vauhdissa on välillä vaikeuksia pysyä mukana ja jatkuvasti joku haluaa jotain. Mielipidettä, näkemystä, rahaa, allekirjoitusta, jotain paperia, vastausta kysymykseen montako kappaletta.... joka päivä jotain. Täällä painetaan töitä joka päivä. Viikonloppuisinkin. Tietenkin tiukak työtahti on hyvä juttu mutta pari päivää vapaata ei tekisi pahaa. Viimeksi meillä on ollut vapaapäivä joulukuun alussa. Pari päivää sitten tontille tuotiin puuta. Kyseessä ovat ns hard wood- lankut. Katselin paikalle tuotuja lankkuja hieman kummeksuen. Ne näyttivät lähinnä ylipitkiltä, vanhoilta, aidassa käytetteviltä lankuilta. Pinta näytti kostealta ja toiseen päähän on viistetty poikittainen ura. Poikittanen ura on sitä varten että siihen solmitaan köysi jotta puu voidaan vetää metsästä vesipuhvelin avulla, Koska oma osaamiseni ei riitä paikallisen puun laadun arviointiin pyysin Herra Arkkitehdin paikalle. Herra Arkkitehti sanoi että puu on hyvää. Siitä eteenpäin työmaalla ovat laulaneet Surigaosta ostetut höylät. Ankean näköisten lankkujen sisältä on kuoriutunut esiin uskomattoman kaunista puuta. Mökin lattioiden lankut tulevat olemaan n. 3cm paksut ja 30cm leveät. Hard wood on todella painavaa. Pienenkin pätkän lankkua joutuu nostamaan kaksin käsin. Kaikkien kolmen mökin seinät ovat käytännössä pystyssä. Vasemman puoleisesta puuttuu kylpyhuoneen ulkoseinät mutta muuten senkin seinät ovat valmiit. Oikeanpuoleisen mökin ulko- ja sisäseinät ovat lähes kokonaan tasoitettu. Tänään myös valmistettiin vasaran ja taltan kanssa ovenkarmit sekä etuoven terassin ovien karmit. Tämän hetkinen arvio on että pääsemme muuttamaan ensimmäiseen mökkiin 3 viikon kuluessa. Sitä ennen meidän täytyy hankkia suihku, sänky, patja, tyynyt, lakanat, lamput, hylly, koukut, wc-pytty, jääkaappi, verhot, vesipumppu.... ja näistä oikein mitään ei saa tältä saarelta. -Lee-

Työstämätöntä puuta.

Lankkua ja hyttyskarkotin.

Höylääjä.

Höylätessä syntyy purua. Yläreunassa näkyy mitä puun sisältä löytyy.

Helkutin hieno lattialankku!

Tulevia katon rakenteita.

Höylääjä työssään.

Tässä valmistuvat kylpyhuoneen oven karmit.

Hienosäätöä.

Tasoitehommia.

Ikkunasta sisään.

Tässä tämän päiväinen tilanne.

#Siargao #surfaus #rakentaminen #kokemuksia #filippiinit #surfingcarabao

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT