Paha paalu


Vaikka nyt on menty rakentamisen, kelien ja surffin osalta kivassa myötätuulessa niin kaikki ei aina mene ihan putkeen. Eilen kun olin ollut rakennuksella sahaamassa rautatankoja pätkiksi tajusin että ei perhana, nuo kaverit tekee tuohon harkkoseinää! Kaivoin piirustukset esiin, mittasin, tutkin, selvitin ennen kuin avasin suuni: - pojat, ei tähän pitäisi tulla ollenkaan kiviseinää. Ongelma tuon lauseen sanomisessa oli se, että kukaan paikallaolijoista ei ymmärtänyt sitä. Rakennuksella oleva yleismies joka puhuu englantia, oli lähtenyt hakemaan naapurikaupungista pultteja. Nappasin motskarin alle ja lähdin hakemaan Herra Arkkitehtiä apuun. Palasimme Herra Arkkitehdin kanssa työmaalle selvittämään asiaa. Hetken keskustelun ja tuskailun jälkeen Herra Arkkitehti oli sitä mieltä että olen oikeassa, kivistä seinää ei tuohon tule vaan hän on piirtänyt, kuten sovittiin, ns. avoimen kylpyhuoneen eli takaseinä on bambua. Sen tarkoitus on parantaa kosteiden tilojen ilmanvaihtoa. Sen sijaan että olisimme alkaneet purkamaan osittain valmistunutta seinää ja tuhlaamaan työaikaa sekä materiaaleja ehdotin Herra Arkkitehdille: - mitä jos tehdän tästä reunimmaisesta mökistä hieman isompi? Tuo mihin nuo perustukset ja seinänalku on jo tehty saa olla siinä aloitetaan kylpyhuone siitä mihin sen alunperin piti loppua. Herra Arkkitehti mietti asiaa, piirteli arkkitehti-viivoja ja tuli siihen tulokseen että tämä ehdotus sopii hyvin. Samalla saadaan rajattua sisäpihaa. Virheen tuloksena on 2m isompi mökki.

Kun tulee yksi virhe niin tulee toinenkin. Tänään aamulla kun menin työkaluostosten jälkeen työmaalle huomasin heti toisen virheen. Piirustusten mukaan puisen terassin etummaiset tolpat ovat sirot puiset tolpat. Rakennusmiehet olivat ehtineet miettimään asian niin että että parempi tehdä kunnolla ja valaa tukevat betonipylväät alhaalta ylös. Suunnitelmissa on selkeästi kerrottu että foot (jalusta?) on betonia jonka päälle kiinnitetään puutolppa. Puutolppa on halkaisijaltaan n. 25cm kun taas betonitolpat olisivat olleet lähes 40cm. Iltapäivällä, Dapassa käynnin jälkeen, kun menin takaisin työmaalle niin Rakennusmestarin ilme oli aamuista iloisempi. Virheellisesti tolpat katkaistiin oikean mittaisiksi ja ylimääräinen osa oli juuri oikean mittaista jotta se voitiin käyttää seuraavan mökin terassin jalustana.

Olemme alunperin päättäneet tehdä muutamia asioita siten, että niistä ei tingitä. Yksi on mökin perustukset. Täällä on mahdollisuus rakentaa siten että mökki laitetaan parin kolmen harkon päälle. Se on erittäin edullinen ja nopea tapa tehdä perustukset mutta ei kestä maanjäristyksiä eikä välttämättä paras ratkaisua myöskään kovempia myrskyjä silmälläpitäen. Meidän mökkien betoniset rungot upotetaan 120cm verran maan sisään. Vaakarungot ovat tukevaa betonia, joihin paksut puulaudat kiinnitetään isoilla teräsruuveilla sekä teräksisillä kulmaraudoilla. Saa tulla isompikin myrsky koettelemaan perustuksia. Kattoa voi lähteä taivaan tuliin, mökki ei.

Surffin osalta on edellisinä aamuina on ollut melko mukavat kelit. Omassa lempispotissani, Dakossa oli rauhallisia ja pitkiä aaltoja. Ja eilen Matanjakin spotissa, joka on aaltojen nopeuden takia itselleni todella vaikea, oli muutamia hyviä onnistumisia. Myös Kaisa pääsi aaltojen makuun ja pääsi napsimaan aaltoja Matanjakissa. -Lee-

Paha paalu

Valetaan lisää

120cm maan sisään

Kesken jäänyt berliininmuuri

Oma työkaluni. Kun rautasaha meni rikki, eivät hommat jääneet kesken vaan kaverit taivuttelivat uuden sahan rautatangoista.

#rautasaha #filippiinit #Siargao #surffaus #Dako #Matanjak #valu #rakentaminen #virhe

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT