Maailman kovinta puuta


Työmaalla hommat jatkuvat. Lauantai oli työpäivä siinä missä muutkin arkipäivät. Septitankkia tasoitettiin sisäpuolelta ja kaivoa kaivetaan vielä 40cm syvemmäksi niin riittää vettä varmasti kuivempaankin aikaan. Osa porukasta merkkaili tänään mökkien perustusten paikkoja ja aloitti tolppien paikkojen kaivamisen. Tolpat tullaan laittamaan 80cm syvyyteen ja 60cm maanpinnan yläpuolelle. Itselläni oli tänään kolme työtehtävää johon kelpasin.

Ensimmäinen oli aikaisemmin tekemäni rautalankojen katkominen oikean mittaisiksi. Kun niitä oli tarpeeksi kasassa etenin uralla. Pääsin solmimaan raudoitusrautoja yhteen. Työkaluna oli pitkärautanaula. Rautalanka taitettiin ensin U-malliseksi ja sitten J:n muotoiseksi. J-muotoinen rautalanka rautatankojen ympärille , rautanaulalla kieputetaan rautalankaa tiukemmaksi.

Tämän homman jälkeen pääsin nuorelle kaverille apumieheksi. Kaveri oli irrottanut koko päivän aikaisemmin kaadetun kookospalmun kantoa. Olen joskus irrottanut kuusenkantoa ja se lähtee todella paljon helpommin irti kuin kookospalmun kanto. Kookoksessa on uskomaton määrä pieni juuria. Melkein muistuttavat ihmisen hiuksia. Ja painoa sillä on reilusti enemmän kuin kuusen kannolla. Se kuului sarjaan todella ärsyttävät hommat. Lopulta kuitenkin kanto antoi periksi.

Tänään aamulla jouduimme tekemään ensimmäisen sisutusratkaisun- minkä väristä puuta tulemme käyttämään lattiassa ja kattopalkeissa. Puu pitää tilata vähintään 2 viikkoa ennen sen paikalleen laittamista jotta se ehtii kuivua tarpeeksi, kuivumista edesauttaa paahtava aurinko sekä pieni tuli joka laitetaan kytemään lautojen alle.

Päädyimme lattiassa käyttämään doyok doyok puuta. Puu on väriltään punertavaa. Kävimme katsomassa sitä muutamissa paikoissa joissa se oli käsitelty hieman kiiltäväksi. Mutta itse ehkä päädymme mattapintaiseen ratkaisuun. Näkyviin jäävät kattopalkit tulevat olemaan tigaa. Tiga ilmeisesti jakaa yhdessä Etelä-Amerikassa kasvavan ligiumin kanssa maailman kovimman puun tittelin:

” Takeshi Okuma, librarian at Camp Courtney, Okinawa, claims that the hardest wood in the world is Tiga, found in Sibuyan Island, Philippines. This island is reputed to have more indigenous flora and fauna than what Darwin found in the Galapagos.”

Tiga on väriltään tumman suklaan väristä ja sen pitäisi kestää suolavedessä 300 vuotta. Joten eiköhän se riitä meillekkin.

-Lee-

Septitankki

Kaivo

Raudanvääntöpaikka

Helkutin ärsyttävä kookospalmun kanto

#kookospalmu #rauta #rakentaminen #raudoittaminen #septitankki #kaivo #tiga #doyokdoyok #Siargao #filippiinit

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT