Vedetään fiiliksellä


Nyt on jäljellä tasan kuukausi siihen kun muutan Siargaolle. Muutama kaveri ja sukulaiset ovat kysyneet että miltä tuntuu? Jännittääkö? Oletko ottanut huomioon sitä ja tätä? On jollain tavalla huikea tunne kun joutuu oikeasti ottamaan vastuun kaikesta tekemisestään ja pärjäämisestä.

Ei ole Tekesiä auttamassa yrittäjää alkuun tai työkkäriä jos kaikki menee nenilleen.

Ei ole kunnolla käsitystä siitä miten filippiiniläinen yrityskulttuuri toimii, eikä tietoa miten kirjanpito ja tilinpäätös pitää siellä tehdä. Ei ole työterveyshuoltoa eikä säännöllisesti joka kuukausi maksettavaa palkkaa. Ei ole lounareita tai liikuntaseteleitä. Ei ole omaa kotia vaan se pitää ensin rakentaa.

Ymmärrän hyvin heitä joita tuollainen epävarmuus pelottaa ja ahdistaa. Enkä ole ehdottamassa kaikille muuttoa jonnekkin viidakon reunaan. Kuitenkaan epävarmuuden ja tuntemattoman ei saa antaa olla esteenä. Itse näen tämän kaiken ensisijaisesti mielenkiintoisina asioina jotka pitää oppia ja uusina mahdollisuuksina.

En muista minkä yhtiön mainoksessa oli jokunen vuosi sitten slogan:

- hyvin suunniteltu on edelleen tekemättä. Minusta tuo pukee hyvin sanoiksi sen loputtoman suunnittelun, selvittämisen ja vatvomisen minkä tähänkin projektiin saisi helposti sotkettua mukaan. Tätä voisi suunnitella loputtomiin ja siltikään et voi tietää mihin saatat törmätä. Joskus on vain mentävä intuitiolla.

Totta kai juuri nuo mainitsemani piirteet ovat varmasti myös ärsyttäviä. Enkä yritä maalailla yltiöromanttista mielikuvaa paratiisisaaresta jossa kaikki sujuu ja soljuu eteenpäin omalla rennolla painollaan palmujen huojuessa rauhallisesti tuulessa. Todennäköisesti arki on kaikkea muuta. Kuumassa virastossa istumista, rakennusmiesten kanssa kinaamista, tavarantoimittajien kanssa hinnoista vääntämistä eli työntäyteistä arkea.

Oletko ottanut huomioon asiaa x tai y? Entä miten siellä hoituu asia z? Ei, en ole, enkä vielä tiedä. En ole voinut ottaa selvää kaikesta mahdollisesta ja vaikka saisinkin vastaukset kaikkeen ei se kuitenkaan muuta sitä mihinkään että useimmat ongelmat pitää ratkaista itse paikan päällä ja asiat tehdä käytännössä itse. Ei niitä kukaan tule tekemään puolestasi. Muutamien ihmisten kanssa keskustellessa tuntuu siltä kuin heillä olisi tarve löytää jokin asia mihin en osaa vastata ja sitten aletaan voivottelemaan että miten voit lähteä noin heikoilla tiedoilla rakentamaan omaa yritystä vieraaseen maahaan.

On hienoa vetää kamikazena kohti tuntematonta.

-Lee-

Alla pari karumpaa kuvaa Del Carmen nimisestä paikasta.

#filippiinit #epävarmuus #Siargao #delcarmen #yrittäminen

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT