Kummallisia surffareita


Kuluneet reilut kolme viikkoa menivät todella nopeasti. Vaikka asioita sai vietyä eteenpäin jäi siltä paljon asioita kesken. Mutta yllättävän paljon sitä saa aikaiseksi kolmessa viikossakin, paikassa jossa kaiken pitäisi olla hidasta.

Juttelin ennen lähtöä vielä arkkitehdin kanssa ja sovimme että on aika alkaa laatimaan konkreettisia piirustuksia. Ja meidän pitää saada lopultakin lyötyä kiinni se miten mökit tullaan asettelemaan tontille. Tontien kapeudesta johtuen omat haasteensa asettavat myös kaivo ja septitankki. Septitankkia ei huvittaisi yhtään laittaa mökkien lähettyville mutta toisaalta se pitäisi olla tarvittaessa helposti tyhjennettävissä.

Kysyin häneltä myös sitä kuinka saamme sähköt tontille kun meillä ei ole vielä vakituista osoitetta Siargaolla. Se ei kuulemma ole ongelma mutta ennen kuin saamme sähköt pitää minun tai Kaisan mennä Dapassa järjestettävälle sähkökäytön kurssile. Kurssi kestää päivän.

Ehdin hyvin aamuisin surffaamaan. Nyt Siargaolla on sesonki parhaimmillaan ja porukkaakin oli aalloilla normaalia enemmän. Ei todellakaan ruuhkaksi asti mutta edellistä kertaa enemmän. Laudan päällä istuskellessa ja aaltoja odotellessa jäin miettimään erilaisia surffareita jotka ovat tulleet Siargaolle lomalle. Yksi ryhmä on aloittelijat jotka tulevat joka aamu opettajan kanssa aalloille. Opettaja neuvoo ja auttaa aallon saamisessa. Ja alussa onkin hyvä että opettaja antaa alkuvauhdin ja työntää aallolle. Osa heistä ei ilmeisesti aiokkaan pärjätä itsenäisesti aalloilla vaan ovat koko parin viikon ajan opettajan työnnettävänä.

Sitten on "mä olen surffanut siellä ja siellä ja sit ensi reissulla menen tonne ja tonne"- tyypit. Tärkeintä on päteä missä on käyty ja minne ollaan menossa ja missä on isoimmat aallot. Tuntuu että itse surffaaminen on sivuseikka. Minusta silti kummallisin ryhmä on "ei tartte auttaa"- tyypit. Erityisesti venäläiset ovat kunnostautuneet tässä ryhmässä. Kamsatkasta kotoisin ollut Sergei oli melkein kolme viikkoa aalloilla. En nähnyt kaverin saavaan kertaakaan aaltoa. Kaverilla oli osaamiseen nähden aivan liian pieni lauta. Mutta se näyttää uskottavalta kun sitä kanniskelee ympäriinsä. Aalloista kaveri tajusi jopa vähemmän kuin minä itse, aina väärässä paikassa. Kun ehdotin että mitä jos ottaisit opettajan avuksi, olet kuitenkin käyttänyt paljon rahaa tähän reissuun niin eikö olisi kiva päästä nauttimaan aalloista. Sergei loukaantui ja kysyi että "do you think that I can´t surf?". Pari päivää myöhemmin olin itse isolla laudalla liikeellä ja ehdotin entä jos vaihdetaan hetkeksi lautoja. Nyt on sen verran pienet aallot että tarvitset ison laudan. Sergei totesi "this board is so good that I am going to buy same board when I get back home".

Paikalliset antoivat hänelle lempinimen The sitting russian.

Neljäs ryhmä on Magic seaweed (sivusto jolta voi seurata aaltoennusteita) kyttääjät. Tätä ryhmää edusti toinen Sergei. Kaveri jätti tulematta aalloille kun magic seaweed lupasi huonoa keliä. Paikalliset olivat usein täysin erimieltä kyseisen sivuston kanssa tai sitten tiesivät toisen spotin joka toimii jos joku toinen ei toimi. Loistava esimerkki oli kun Sergei julisti että seuraavana päivänä on Flat- ei aaltoja. Aallot eivät olleet tietoisia ennusteesta ja toimivat sitä vastaan- kokoa niillä oli enemmän kuin minään muuna päivänä. Jos haluat nauttia surffauksesta etkä ole pro, tai vaikka olisit pro, niin kysy silti paikallisilta neuvoa ja apua. Tästä esimerkkinä oli italialainen surfauksen opettaja joka kysyi joka aamu ja ilta neuvot ja vinkit minne kannattaa mennä. Kuten monessa muussakin asiassa, mikään ei voita kokemusta.

Kuvassa bambujen halkaisulaite. Homma toimii siten ensin machetella lyödään pienet viillot bambun päähän. Sen jälkeen viiltoon laitetaan keppi ja bambu työnnetään tuosta neliöstä sisään. Keppi jää ristikkoon kiinni ja halkaisee koko bambun.

Valehtelijoiden klubin rekvisiittaa

Aita ja siivottua tonttia

#siargao #filippiinit #surfaus #surf #aallot #aita #rakentaminen

Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT