Siargao täydellinen paratiisi - toistaiseksi


Kirjoitin alla olevan tekstin viime vuonna, kun olimme yhdessä ensimmäistä kertaa Siargaolla. Nyt olen täällä hankkimassa meille tonttia, ja edelleen painin samojen ajatusten kanssa. Nyt vain näyttelen itse sitä ulkomaisen investoijan osaa. Olen miettinyt viime päivinä useasti sitä, kuinka suuri onnenpotku oli tulla tänne Siargaolle juuri nyt.

Tässä paikassa on jotakin äärimmäisen addiktoivaa, mutta samalla on voimakas tunne siitä, että asiat tulevat muuttumaan nopeasti. Liian nopeasti. Saari on liian kaunis, ihmiset liian ystävällisiä, meri ja aallot liian upeita. On sellainen tunne, että haluaisi samaan aikaan kertoa koko maailmalle, millainen paikka löytyy Mindanaon saaren pohjois-puolelta Etelä-Filippiineiltä, mutta samalla haluaisi rakentaa kupolin saaren ylle, jotta paratiisia ei päästäisi tuhoamaan.

Jo meidän täällä viettämämme kuukauden aikana asiat ovat muuttuneet. Tie General Lunasta Cloud 9- surffispotille on valmistunut. Sen myötä tuntuu, että autoja näkyy enemmän ja liikenne lisääntynyt. Kuinka kauan menee siihen, että kuvaan ilmestyvät turistibussit? Ainakin kaksi uutta majoituspalvelua on avattu, samoin muutama muu matkailuyritys.

Kun ajaa GL:n ulkopuolelle, meininki on täysin erilainen. Kylät palmumajoineen, vesipuhvelit pelloilla ja lapset heiluttamassa tien vieressä ulkomaalaisille, ovat arkipäivää. Miten kauan kestää, ennenkuin lapset juoksevat pyytämässä rahaa ja huutelevat hävyttömyyksiä perään mikäli sitä ei anna?

Miten matkailukohteen kehitys saataisiin ohjattua niin, että kaikki hyvinvointi ei menisi ulkomaalaisten investoijien pussiin, vaan myös paikalliset ihmiset pääsisivät siitä osalliseksi? Onneksi täällä on useita majoituspaikkoja, joissa omistajista toinen osapuoli on paikallinen, usein avioliiton kautta. Näin myös suku pääsee osalliseksi uudesta vaurastumisesta ja työpaikoista. Valitettavasti kuulee myös länsimaalaisten työntekijöilleen maksamista hävyttömän pienistä palkoista ja örveltävistä turisteista, jotka viis veisaavat paikallisen yhteisön tavoista tai säännöistä


Arkisto:

VESIPUHVELIPÄIVÄKIRJAT